Úvod Zaujímavosti Fotoaparát Google Pixel smartfónov nemá optickú stabilizáciu obrazu. Prečo?

Fotoaparát Google Pixel smartfónov nemá optickú stabilizáciu obrazu. Prečo?

4

Na fóre spoločnosti Google, vo vlákne, ktoré je určené pre jeho produkty, sa objavila zaujímavá otázka. Jeden z užívateľov sa v podstate pýtal, prečo nové Pixel smartfóny disponujú len elektronickou stabilizáciou obrazu.

Optická stabilizácia obrazu je funkcia, ktorou sa rôzni výrobcovia chvália, keď hovoria o fotoaparáte svojich smartfónov. Napriek absencii optickej stabilizácie pri nových Pixel smartfónoch si tieto zariadenia vyslúžili zatiaľ najvyššie hodnotenie (medzi smartfónmi) priemyselného štandardu DxOMark.

Jeden zo zamestnancov Google na otázku odpovedal, pričom zároveň ponúkol pekný pohľad na to, aký je medzi týmito stabilizáciami vlastne rozdiel.

Optická stabilizácia obrazu OIS (Optical Image Stabilization) a elektronická stabilizácia obrazu EIS (Electronic Image Stabilization) v prvom rade sledujú dva rôzne ciele. Optická stabilizácia obrazu zohráva hlavnú úlohu pri fotografovaní. Naopak, tá elektronická príde viac vhod pri snímaní videa. Pri Pixel smartfónoch funguje aj pri zázname 4K videa.

Optická stabilizácia obrazu kompenzuje najčastejšie chvenie rúk, a to na hardvérovej úrovni. Optická časť je voľne uložená v segmente fotoaparátu, čím dokáže korigovať výkyvy a otrasy napríklad po troch alebo štyroch osiach. Správnu polohu optickej časti definujú citlivé gyroskopické senzory. OIS sa skvele hodí pri fotografovaní za zlých svetelných podmienok. Eliminácia otrasov umožňuje použiť dlhší expozičný čas.

OIS
OIS

Elektronická stabilizácia obrazu funguje inak. Stará sa o ňu softvér a pridružený mikročip pre spracovanie obrazu. Jednotlivé snímky sú posúvané tak, aby pekne sedeli jedna za druhou a negovali sa tak odchýlky pri prípadnom chvení. Samotný snímaný obraz je rozšírený. Dalo by sa povedať, že sa sníma viac obrazu, ako je určeného pre zobrazenie užívateľovi. Pixely, resp. obraz zosnímaný tzv. „za okrajom“ slúži ako tolerancia pre posúvanie snímok, hlavne teda pri videu.

Zamestnanec spoločnosti Google poukazuje na kompromis, ktorý inžinieri pri fotoaparáte Pixel smartfónov zvolili. Implementovanie optickej stabilizácie by sa postaralo o nárast fyzickej veľkosti fotoaparátu. Pri pohľade na zadnú stranu zariadení môžeme vidieť, že fotoaparát nevyčnieva nad relatívne štíhle telo smartfónov Pixel a Pixel XL. Pokročilé softvérové algoritmy a HDR+ režim zase dokážu v dostatočnej miere absenciu optickej stabilizácie nahradiť.

pixel

V konečnom dôsledku tak Pixel smartfóny disponujú najlepším mobilným fotoaparátom a v hodnoteniach DxOMark prekonali aj smartfóny, ktoré majú OIS technológiu vo výbave fotoaparátu. Pre bežného používateľa je ale podstatné, že Pixel zariadenia dokážu zhotoviť fotografie a video nadštandardnej kvality bez ohľadu na to, akým spôsobom to tvorcovia docielili. Fotoaparát zároveň nenarúša svojimi rozmermi dizajn smartfónov a pekne zapadá do konštrukcie.