Úvod Elektromobilita VIDEO: Plne autonómna Tesla Model X doviezla pasažiera do práce a sama...

VIDEO: Plne autonómna Tesla Model X doviezla pasažiera do práce a sama zaparkovala

2
© fortune.com

Automobilka Tesla Motors v týchto dňoch oznámila, že všetky ich nové vozidlá, vrátane Modelu 3, budú môcť byť vybavené hardvérom pre režim plne autonómnej jazdy.

Tento hardvér, mimochodom s cenou 8000 dolárov, zahŕňa osem kamier aj s 360-stupňovým uhlom záberu, rad senzorov a ultrazvukový radar, ktorý si poradí s hmlou, dažďom alebo automobilom pred vami. „Dovidí“ do vzdialenosti 250 metrov.

V prípade softvéru to je ale inak. Ten je v podstate v ranej testovacej fáze resp. vývoji a čaká ho ešte dlhé obdobie zbierania dát a kalibrácie. Tesla vozidlá musia najazdiť ešte množstvo kilometrov v reálnych podmienkach dopravy, aby vývojári vedeli plne autonómny systém riadenia pripraviť čo k najdokonalejšej funkčnosti. Zveriť riadenie automobilu palubnému počítaču chce určite istú dávku dôvery. Nový počítač bude mať 40-násobne väčší výpočtový výkon, ako ten, ktorý sa nachádza v prvých modeloch elektromobilov Tesla.

© techinsider.io
© techinsider.io

Elon Musk chce plne autonómne riadenie demonštrovať už budúci rok v reálnej premávke. Jazda sa uskutoční na ceste z Los Angeles do mesta New York. Ako by to mohlo približne vyzerať, priblíži video nižšie. Tesla Model X vyzdvihla svojho majiteľa a bezpečne ho doviezla do práce. Po ceste dávala prednosť pred vstupom na hlavnú cestu, zastavila na semafóroch, menila jazdné pruhy podľa potrieb jazdy a po vysadení pasažiera si našla voľné miesto, a sama zaparkovala.

Táto jazda sa samozrejme odohrávala v kontrolovaných podmienkach, no vodič, či skôr v tomto prípade živá batožina, do riadenia nijako nezasahoval.