Úvod Smartphony Dohady Takt 3.0 GHz a rýchlosť spracovania obrazu vyššia o 70 %. Privítajte...

Takt 3.0 GHz a rýchlosť spracovania obrazu vyššia o 70 %. Privítajte čipset Exynos 8895

4
Na poli mobilných high-end čipsetov tento rok kraľuje Qualcomm s ich pokrokovou sadou Snapdragon 820, resp. s vylepšeným Snapdragon 821, ktorý sa pomaly ale isto tlačí do popredia.

Samsung vo svojich laboratóriách ale už na tento kus kremíka pletie bič. Samozrejme ide o procesor so zaužívaným označením Exynos, pričom najnovšia verzia dostane číselný podpis 8895.

Aj keď sú zatiaľ všetky dostupné informácie o tomto čipsete neoficiálne, vzhľadom na kapacity Samsungu môžeme predpokladať, že nemajú ďaleko od pravdy. Čínska sociálna sieť Weibo nám už niekoľkokrát predbežne predostrela informácie o vlastnostiach a špecifikáciách rôznych zariadení, a inak tomu nie je ani teraz.

Exynos 8895 má byť vôbec prvým mobilným procesorom, ktorý bude zhotovený 10 nm technológiou. Maximálny príkon 5 wattov navyše svedčí o podstatne vylepšenej energetickej efektivite. Jeho maximálny takt by sa mal zastaviť na hodnote 3.0 GHz, čo sa tiež podpíše pod vylepšenú rýchlosť spracovania obrazového signálu. Konkrétne by malo ísť až o 70 percentné vylepšenie.

exynos

Bude poháňať Galaxy S8?

To logicky nasvedčuje použitiu výkonnejšieho foto hardvéru v nadchádzajúcom zariadení, ktoré bude týmto procesorom vybavené. Prvým na rane je samozrejme budúcoročný Samsung Galaxy S8. Exynos 8895 mal tiež prejsť testovaním v štandarde Geekbench, kde pri teste všetkých jadier získal 7019 bodov a v teste jedného jadra 2301 bodov. V tomto prípade je ale bodové ohodnotenie skôr orientačné, keďže mohla byť testovaná nefinálna verzia čipsetu.

Nech už budú nové high-end čipsety aj z dielní ostatných výrobcov akékoľvek, istí si môžeme byť opäť vyšším výkonom a opäť nižšou spotrebou energie. Ich menší rozmer zase vytvára priestor pre väčšiu batériu alebo pre väčšiu voľnosť pri dotváraní konštrukčného dizajnu produktu.