Na pondelok ráno tu pre vás máme výborné správy, ktoré k nám doputovali od súdneho dvora Európskej únie sídliaceho v Luxembursku.

Ak ste prevádzkovateľom verejnej Wi-Fi, napríklad v reštaurácii, krčme alebo niekde inde, môžete byť kľudní. Nebudete niesť zodpovednosť za sťahovanie warezu vašimi zákazníkmi. Rozhodnutie pred pár dňami vydal súdny dvor po tom, ako sa naň obrátil Tobias McFadden, nemecký občan, ktorý je zároveň členom pirátskej strany.

rozhodnutie

McFaddenovi prišlo obžalovanie od Sony v predmete zdieľania ich hudobných nahrávok cez jeho Wi-Fi sieť. Vydavateľ požadoval, aby pán McFadden dostatočne zabezpečil svoju Wi-Fi sieť, zablokoval bittorrentové porty a hlavne ho považovala za toho, kto by mal uhradiť všetky ušlé zisky. To však McFaddena nevystrašilo a rozhodol sa so Sony bojovať všetkými možnými prostriedkami.

Bez zodpovednosti

Celý spor nakoniec skončil na súdnom spore, ktorý mu vyhovel. Prevádzkovateľ teda skutočne nie je právne zodpovedný za pirátsku činnosť ostatných vtedy, ak do nej nie je aktívne zainteresovaný. Dôležité ale je, že požiadavka od Sony o zabezpečení jeho Wi-Fi siete bola opodstatnená a úplne legitímna.