Úvod Udalosti IFA 2016 Sony Xperia XZ a Xperia X Compact oficiálne. Vlajková loď a konečne...

Sony Xperia XZ a Xperia X Compact oficiálne. Vlajková loď a konečne menší smartfón

8

Tlačovú konferenciu má za sebou aj spoločnosť Sony Mobile. Predstavila na nej rôzne príslušenstvo, ale aj dva nové smartfóny. Jeden z nich bol veľmi očakávaný.

Na mysli máme model Xperia X Compact. Plnohodnotný výkonný smartfón, no s menšou uhlopriečkou displeja na trhu v podstate už nevidieť. Riešením je práve model Xperia X Compact, ktorý ulahodí záujemcom o menšie a kompaktnejšie rozmery, ale nechcú byť ukrátení o poriadny výkon, fotoaparát a výdrž na jedno nabitie.

Sony Xperia XZ je na tom podobne. Tento model disponuje 5,2 palcovým displejom (FHD 1080p), zatiaľ čo kompaktnejšia verzia iba 4,6 palcovým zobrazovacím panelom (HD 720p).

Snapdragon 820 už snáď ani netreba predstavovať, rovnako tak high-end kapacitu operačnej pamäte RAM (3 GB) či interného úložiska (32 GB s 200 GB microSD podporou). Za zmienku určite stojí 23 Mpx zadný fotoaparát s clonou f/2.0, ktorý nájdeme aj v zariadení Xperia X Compact. Fotoaparát bude automaticky ostriť pomocou lasera a PDAF technológie. Sony sa dlhodobo vyhýba optickej stabilizácii obrazu. Dôveru vkladá do softvérovej stabilizácie SteadyShot, ktorá pracuje s piatimi detekovanými osami.

Samozrejmosťou je odolnosť voči vode, kapacita batérie sa zastavila na 2900 mAh, dobijete ju prostredníctvom rýchlej technológie Quick Charge 3.0 a USB C portom. V bočnom power tlačidle je ukrytý snímač odtlačkov prstov. Dostupnosť bola ohlásená na mesiac október a cenu odhadujeme na 700 eur.

Xperia XZ
Sony Xperia XZ

Viac nás ale láka Xperia X Compact. Ako sme spomínali, disponuje 4,6 palcovým displejom s HD 720p rozlíšením a rovnakým fotoaparátom (23 Mpx Sony IMX300) ako vyššie spomenutý vlajkový model.

V útrobách bije srdce v podobe šesť jadrového čipu Snapdragon 650 a 3 GB kapacity operačnej pamäte RAM. Sony tvrdí, že daný čipset má pri HD rozlíšení displeja rovnaký grafický výkon, ako Snapdragon 820 pri FHD 1080p zobrazovacích paneloch. Sony Xperia X bude dýchať vďaka 2700 mAh batérii, nabíjaní Quick Charge 2.0 a USB C konektivite. Zariadenie je vyrobené z plastu, výrobca však použil povrchovú úpravu, ktorá má navodiť dojem keramiky.

Xperia X Compact

Cena je aj v tomto prípade neznáma, špekulácie ale hovoria o 500 eurách.