Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má nový technologický patent pre displeje. Predchádzal mu trojročný výskum

Samsung má nový technologický patent pre displeje. Predchádzal mu trojročný výskum

1
Super hydrofóbny povrch

Kórejský gigant Samsung bez kompromisov kraľuje biznisu s displejmi a zobrazovacími panelmi. Dodáva ich nespočetnému množstvu výrobcom aj z radov konkurencie.

Samsung svoje panovanie na trhu s displejmi neplánuje ukončiť. Práve naopak. Vrcholovú pozíciu podmieňuje nemalými investíciami do výskumu a dokazuje to aj čerstvo udelený patent.

Samsung spolu s vedcami a inžiniermi z ORLN (Oak Ridge National Laboratory) pracoval v posledných troch rokoch na výskume, ktorý dotiahli do úspešného konca. Predmetom bola technológia, resp. vlastnosť, ktorá zapríčiní, že sa z budúcich displejov bude doslova odrážať nielen voda, ale sčasti tiež prach a iné nečistoty. Budúce displeje Samsungu bude pokrývať akýsi „superhydrofóbny film“.

Tajomstvo technológie tkvie v tzv. kontaktnom uhle, ktorý musí mať minimálne 150 stupňov na to, aby sa kvapôčky vody od povrchu odrazili. Samsungu sa podarilo povrchové napätie špeciálneho vodeodpudivého povrchu zmeniť natoľko, že jeho kontaktný uhol dosahuje rozmedzie medzi 155 až 165 stupňami. To znamená, že displeje blízkej budúcnosti neohrozí nielen vlhkosť, ale sa výrazne eliminujú tiež odtlačky prstov, šmuhy a iné nečistoty. Tento povrch rovnako tak znižuje odrážanie svetla, čo pocítime napríklad pri konzumácii obsahu na priamom slnečnom svetle.

Táto technológia by určite našla uplatnenie pri solárnych paneloch, oknách áut, šošovkách fotoaparátov a podobne. Samsung si ale technológiu patentoval pre použitie výhradne na smartfónoch a tabletoch.