Úvod Výrobcovia Samsung Samsung: AMD alebo Nvidia grafika namiesto ARM a žiadny Snapdragon od roku...

Samsung: AMD alebo Nvidia grafika namiesto ARM a žiadny Snapdragon od roku 2018

3
Samsung: AMD vs. Nvidia

Samsung chce vo svojich nových high-end smartfónoch ponúknuť ešte vyšší výkon. Podľa exkluzívneho reportu rokuje kórejský výrobca s AMD a Nvidiou o novom grafickom čipsete pre ich Exynos procesory.

Samsung doteraz používal v zariadeniach vlastný procesor Exynos spolu s grafickým riešením od ARM, konkrétne Mali GPU. Toto by malo byť v najbližších rokoch už minulosťou, keďže kórejská spoločnosť chce využiť výkonnejšie GPU od AMD alebo Nvidie.

V súčasnosti tento súboj vedie Nvidia, ktorá ponúka lepšiu Pascal architektúru. Na druhú stranu, Polaris architektúra od AMD bola použitá v novej konzole Playstation 4 Pro, takže AMD nemôžeme ešte úplne odpísať.

Ešte sa ale netešte, v novom Samsungu Galaxy S8 a vo všetkých ostatných zariadeniach z budúceho roka bude stále použitý grafický čip Mali. Novinkou ale bude nová Heterogénna Systémová Architektúra (HSA). To spôsobí, že CPU a GPU budú zdieľať úlohy a pamäť v rovnakej zbernici, čo by malo zlepšiť celkový výkon. Potom v roku 2018 by sme sa mali dočkať Exynos procesorov vlastnej výroby alebo licencovanou grafikou od Nvidie alebo AMD.

Samsung popritom pracuje aj na novom Exynos procesore, ktorý bude podporovať CDMA siete. To by znamenalo, že Samsung bude predávať svoje zariadenia len s jedným procesorom pre každý trh. Testovanie začína už v septembri 2017 a ak všetko pôjde dobre, tak v roku 2018 sa Samsung nadobro zbaví Qualcommu a ich Snapdragonov. Galaxy S8 pravdepodobne bude poslednou vlajkovou loďou s procesorom od Qualcommu.

Samozrejme, nejedná sa o potvrdené informácie a všetko môže byť inak. Tieto kroky pre Samsung rozhodne dávajú zmysel.

Je podľa vás dobré, že Samsung sa zbavuje komponentov od ARM a Qualcommu? Chceli by ste mať v mobile grafiku od AMD alebo Nvidie?