Samsung Galaxy S7 a iPhone 7. Dvojica smartfónov, ktoré reprezentujú to najlepšie z dielní ich výrobcov, pričom je samozrejme podstatný rozdiel v ich operačných systémoch.

Otvorenejší Android vs. uzavretejší iOS je často terčom porovnávaní a ohnivých diskusií. Oba smartfóny, Galaxy S7 aj iPhone 7 nie sú zrovna lacné. Práve naopak. Pokrokové technológie spolu s puncom prestížnej značky posadili cenu týchto zariadení poriadne vysoko.

Je síce pravdou, že Samsung už má v portfóliu novší Galaxy Note 7, ten ale zastupuje menej univerzálnu kategóriu phabletov a zároveň sa ešte nestihol poriadne ohriať na trhu. Formulácia „ohriať“ je viac ako trefná, keďže pri týchto zariadeniach momentálne prebieha proces ich výmeny za nové kusy z dôvodu kvalitatívneho nedostatku. Už asi všetci vieme, že Galaxy Note 7 sa na trhu ohrial až príliš a jeho batéria v mnohých prípadoch explodovala alebo začala horieť.

samsung-galaxy-s7-edge-7

Samsung Galaxy S7 aj Apple iPhone 7 sa po predstavení tešili poriadnej vlne záujmu. Galaxy S7 sa predával a aj predáva na milióny kusov a inak tomu nebude ani pri iPhone 7. Miliónové predaje zabezpečujú miliónové tržby a následne zisky.

Ak by sme ale oba smartfóny rozobrali a vyhodnotili reálnu cenu ich dielov, koľko by nás v skutočnosti stáli, povedzme v surovom stave? Namiesto nás to urobili odborní analytici z agentúry IHS Markit, ktorá sa zaoberá vyhodnocovaním priemyselných dát a zamestnáva viac ako 9000 ľudí po celom svete.

Začneme modelom Samsung Galaxy S7. Asi najdrahším komponentom je procesor Snapdragon 820. Jeho cena je 62 dolárov (55 eur). Model s procesorom Exynos je lacnejší. Tento čipset stojí 44 dolárov (40 eur). Recenziami ospevovaný foto senzor tohto smartfónu stojí 13 dolárov (12 eur) a cena displeja sa pohybuje okolo 55-tich dolárov (49 eur).

© iFixit
© iFixit

Ak prirátame ceny ostatných komponentov a odrátame náklady na vývoj, výskum, marketing, logistiku spojenú s uvádzaním na trh a maržu, Samsung Galaxy S7 stojí 255 amerických dolárov, čiže približne 229 eur.

Pri pohľade na vývoj cien, ktorý udáva server heureka.sk, Samsung Galaxy S7 (32 GB model) sa začal predávať s cenou 817 eur (väčšinou predpredaj), po pár týždňoch priemerná cena klesla na 702 eur a dnes si môžete „eS sedmičku“ kúpiť za aj za najnižších 500 eur.

Najdrahším komponentom iPhone 7 je displej. Jeho cena atakuje hranicu 43 dolárov (38,5 eur). Čip pre konektivitu, ktorý pokrýva snáď všetky dostupné LTE pásma, stojí 34 dolárov (30,4 eur). Vylepšený procesor Apple A10 pokrýva náklady vo výške 27 dolárov (24 eur). Konečné náklady na výrobu sa zastavili na sume 224,8 dolárov, teda približne 201 eur.

iphone 7

Analytici sa snažili tiež odhadnúť prevádzkové náklady spojené s výskumom, vývojom, logistikou a pod., pričom boli renomovaní analytici pomerne veľkorysí. Zo skúmaní zistili, že spoločnosti Apple môže zostávať 40 % z predajnej sumy každého nového iPhone 7.

© iFixit
© iFixit

Apple iPhone 7 ešte len prichádza na trh, čiže vývoj cien podobne ako pri Galaxy S7 ešte nie je k dispozícii. Porovnávač cien heureka.sk ale udáva štartovaciu cenu 785 eur (32 GB model) a najlacnejšie si ho môžete momentálne kúpiť za 759 eur.