Napriek technologickému veľtrhu IFA 2016, vo svete moderných technológií v minulom týždni rezonoval hlavne kórejský gigant Samsung a ich horúci phablet Galaxy Note 7.  

Označenie „horúci“ je viac ako príznačné. Samsung Galaxy Note 7 má vážne problémy s batériovými článkami, ktoré môžu spôsobiť požiar alebo explóziu. Aj keď týmto problémom netrpí väčšina zariadení, ich počet je viac ako podstatný. Na jeden milión zariadení pripadá 24 000 potencionálne nebezpečných smartfónov Galaxy Note 7.

Spoločnosť ich zatiaľ dodala viac ako 2,5 milióna kusov, a to po celom svete. Samsung zastavil predaj tohto zariadenia na desiatich hlavných svetových trhoch. Samsung situáciu rieši tak, že predané kusy bude vymieňať za nové, bezpečné. Tie, prevzaté od zákazníkov bude pravdepodobne čakať servisný zásah a výmena nekvalitnej batérie. Zariadenia pôjdu zrejme späť do predaja. Samsung minulý týždeň v piatok vydal k situácii oficiálne stanovisko, ktoré je adresované aj slovenským zákazníkom. Vyjadrenie nájdete v –tomto odkaze-

Je jasné, že Samsung neutrpí len na svojej povesti ale straty budú aj ekonomického charakteru. Analytici renomovanej agentúry Bloomberg odhadujú, že celá zvolávacia akcia bude spoločnosť Samsung stáť jednu miliardu dolárov. Napriek závratnému číslu by malo ísť len o 5 % z celkového očakávaného čistého zisku za rok 2016 (20,6 miliardy dolárov).

K TÉME: RECENZIA Samsung Galaxy Note 7: To najlepšie, čo smartfóny ponúkajú

Samsung sa rozhodol Galaxy Note 7 predstaviť o mesiac skôr, ako bolo pri tejto línii zariadení zvykom. Dôvodom bolo vytvorenie akéhosi náskoku pred výrobcom Apple, ktorý svoje iPhone novinky predstaví už tento týždeň v stredu o 19:00 nášho času. Táto taktika sa osvedčila aj pri vlajkových lodiach Galaxy S7 a Galaxy S7 edge.

Samsung Galaxy Note7
Samsung Galaxy Note7

Nebiť problému s batériou, stratégia by Samsungu vyšla dokonale. Phablet Galaxy Note 7 je výkladnou skriňou moderných mobilných technológií, jeho recenzie sú v drvivej väčšine viac ako pozitívne a svoju rolu zohral aj prepracovaný marketing Samsungu. Po štarte systému predpredaja počet objednávok prevyšoval očakávania. Aktuálna kauza ale náskok Samsungu zvrátila a paradoxne nahrala do karát spoločnosti Apple. Nečudovali by sme sa, keby si Apple pri nadchádzajúcej konferencii neodpustilo poznámku v štýle, že naše iPhone nebudú explodovať.

samsung-galaxy-note-7-recenzia-8

Analytik Bryan Ma z IDC Singapur ale predpovedá, že kauza nebude mať na Samsung a predaje zariadenia dlhodobý negatívny vplyv, pokiaľ sa Samsungu podarí situáciu vyriešiť dostatočne rýchlo (výmena zariadení zákazníkom pozn. red.). Galaxy Note 7 je v tomto štvrťroku stále predajným hitom. Pokiaľ ste si Galaxy Note 7 kúpili, čaká vás jednoduchá výmena za nový kus, ktorá by mala navyše prebehnúť relatívne promptne, v najbližších týždňoch. Napriek tomu inak hviezdny imidž spoločnosti Samsung určite utrpí, čo je rozhodne nepríjemnejšie ako odhadovaná finančná strata. Samsung peniaze zarobiť vie a zdrojov príjmu je viac, keďže Samsung ako celok pôsobí v mnohých technologických odvetviach.

Pokiaľ by ste boli majiteľom Galaxy Note 7 alebo by ste uvažovali o jeho kúpe. Ako by aktuálna kauza zmenila váš postoj k zariadeniu a značke samotnej? Hlasujte v ankete.

[yop_poll id=“93″]