Úvod Zaujímavosti Ruský Youtuber skončil vo väzení za hranie hry Pokémon Go

Ruský Youtuber skončil vo väzení za hranie hry Pokémon Go

1

Ruský mladík, hviezda populárneho video serveru YouTube, bol na dva mesiace zadržaný políciou a hrozí mu až päť rokov vo väzení. Zločin? Hranie hry Pokémon Go v kostole.  

Podľa ruského trestného zákonníka (článok 282) sa mladík dopustil podnecovania nenávisti a nepriateľstva, ako aj ohrozenia ľudskej dôstojnosti. Incident sa odohral začiatkom augusta v kostole všetkých svätých v meste Yekaterinburg.

Ako ďalej informuje The Guardian, mladík porušil rovnaký zákon ako medializovaná protestná hudobná skupina Pussy Riot. Mladý Youtuber Ruslan Sokolovsky si myslí, že chytanie Pokémonov v kostole je bezpečné a žiadnym spôsobom nie je zákonom zakázané. Ruské legislatívne autority ale majú zrejme iný názor.

Youtuber vo svojom videu priamo poukazuje na novinové články a výstupy médií, ktoré varujú pred uväznením v prípade hrania hry Pokémon Go v kostole. Video má viac ako jeden milión prezretí. Polícia začala Sokolovskeho vyšetrovať krátko po zverejnení tohto videa.

pokémon go
Ruslan Sokolovsky

Hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi, Vladimir Legoyda, ozrejmil, že mladý Youtuber nebol zatknutý priamo za lovenie Pokémonov, ale skôr za vystupovanie a sebaprezentáciu. Jeho prácu prirovnal k francúzskemu časopisu Charlie Hebdo. Ten je známy svojím protináboženským postojom a publikuje rôzne karikatúry, satiru a vtipy, ktoré sú orientované na politiku, kultúru a rôzne náboženstvá.

pokemon go

Mobilná hra Pokémon Go pritom nebola v Rusku ani oficiálne uvoľnená. Ruskí predstavitelia, ako aj jeden z ministrov (Nikolai Nikiforov) pre plátok Moscow Times uviedol, že mali podozrenie z účasti spravodajských služieb, ktoré mali mať dosah práve na aplikáciu, resp. hru Pokémon Go.

Priaznivci Youtubera samozrejme vyzývajú na protest voči jeho zatknutiu a žiadajú jeho prepustenie. Iniciatíva sa spustila na sociálnej sieti Twitter pod hashtagom #FreeSokolvsky a aj na ruskej sociálnej sieti VKontakte.