Európska komisia konečne zverejnila návrh zmien, ktoré by mohli začať od budúceho roka platiť v krajinách Európskej únie. Na jednej strane vás sklameme, na druhú stranu zas potešíte. Roaming v podobe využívania služieb zahraničných operátorov na Slovensku sa síce nekoná, pre drvivú väčšinu z nás však prídu pozitívne zmeny.

Najväčším bodom v prípade zrušenia roamingu je fakt, že operátori sa budú môcť brániť. V praxi to znamená to, že Slováci nebudú môcť vycestovať do Rakúska, kúpiť si tam výhodný paušál a po celý rok ho využívať na Slovensku. Presne tak, EÚ sa chystá ochrániť operátorov a ich investície do sietí jednoduchým pravidlom. 90 dní a dosť.

90 dní za slovenské ceny

Presne 90 dní budete totiž môcť využívať služby operátorov aj v cudzine za domáce ceny. Potom už môže k spotrebe dát, minút či SMS správ aj poplatky. Operátori tak budú musieť stanoviť limity FUP, pri neobmedzených programoch zas priemerný objem prenesených dát, odoslaných SMS správ či pretelefonovaných minút v domovskej krajine. Ide jednoducho o to, aby ste sa v zahraničí neodtrhli z reťaze a nezačali príliš zaťažovať sieť.

Ako sa ale budú definovať vaše cesty do zahraničia a kedy budú môcť operátori účtovať aj príplatok za služby? Európska komisia navrhuje, aby to bolo po minimálne 30 dňoch súvisle strávených mimo domoviny, resp. 90 dní do roka. To by malo stačiť aj na dlhé dovolenky, poprípade služobné cesty. Ak sa ale v rámci vašej práce musíte na dennom poriadku presúvať medzi hranicami tak stačí, aby ste sa do slovenskej siete prihlásili aspoň raz denne.

Veľmi rozumné poplatky

No a čo sa tých poplatkov týka, tam Európska komisia navrhuje nasledovné. Výška poplatku by mala byť maximálne:

  • 4 centy za 1 minútu hovoru
  • 1 cent za SMS správu
  • 0,85 centu za 1 MB dát

Samozrejme, momentálne ešte nejde o finálny návrh. Vyjadriť sa k nim musia ešte jednotlivé členské štáty, ako aj Európsky parlament. Ako základ nám to však na posúdenie stačí a z našej strany sme celkom spokojní. Výlet do Chorvátska, Nemecka či Anglicka (zatiaľ), by tak nemusel byť až tak predražený.