Úvod Novinky Výrobcovia MediaTek uzavrel partnerstvo s TSMC. Budú spolu produkovať 10 nm čipy Helio...

MediaTek uzavrel partnerstvo s TSMC. Budú spolu produkovať 10 nm čipy Helio X30

0
Z čínskych zdrojov aktuálne dorazila zaujímavá správa, ktorá sa týka známej spoločnosti MediaTek. Jej procesorové sady nájdeme v množstve smartfónov strednej triedy.

Tie pochádzajú hlavne z dielní čínskych výrobcov, čo však neznamená, že MediaTek nemá ambicióznejšie ciele. Čerstvé informácie hovoria, že MediaTek uzavrel partnerstvo so spoločnosťou TSMC. Táto spoločnosť napríklad vyrába čipsety pre najnovšie iPhone smartfóny, čiže o jej kvalitách vzhľadom na povesť spoločnosti Apple niet pochýb. MediaTek bude spolu s TSMC vyrábať high-end čipsety Helio X30 a Helio X35.

Oba budú vyrobené pokrokovým 10 nm procesom. Okrem toho plánuje MediaTek produkciu nových čipsetov určených pre zariadenia strednej triedy, ktoré budú rovnako vyrobené 10 nm procesom.

mediatek

Helio X30 ponúkne architektúru desiatich jadier. Dve jadrá Cortex-A73 budú poriadne výkonné, o čom svedčí avizovaný takt 2,8 GHz. Menej náročné úlohy pokryje štvorica jadier Cortex-A53 s taktom 2,2 GHz a jednoduché operácie zvládne štvorica jadier Cortex-A53 s taktom 2,0 GHz.

Helio X35 bude napriek vyššiemu označeniu ekonomicky a energeticky menej náročný. Jeho jadrá budú taktované na maximálnu frekvenciu 2,0 GHz a čipset bude kompatibilný s až 8 GB kapacitou operačnej pamäte RAM. Nebude chýbať quad-core grafika PowerVR a podpora pre platformu virtuálnej reality Daydream VR od Google.

Tieto novinky veľmi vítame. Qualcomm Snapdragon aj Samsung Exynos dostanú plnohodnotnú konkurenciu, ktorá bude ale lacnejšia. To samozrejme radi privítajú výrobcovia smartfónov, ktorí budú môcť opäť viac konkurovať konečnou cenou ich nových zariadení.

Čipsety Helio X30 a Helio X35 pôjdu do sériovej výroby koncom roka 2016 a v prvom štvrťroku 2017 by sme mohli vidieť ohlásenie prvého smartfónu s týmto čipsetom pod kapotou. O akého výrobcu ale pôjde je momentálne len hádanka. Neprekvapilo by nás napr. také Xiaomi.