Až pri pohľade na Nokiu 3310 a jej šestnáste výročie môžeme dokonale vidieť, kam sme v technologickom svete dospeli. Nokia 3310 oficiálne uzrela svetlo sveta v septembri roku 2000.

Nokia 3310 (počet predaných kusov – 126 miliónov) medzigeneračne nahradila model 3210 a neskôr zároveň vzniklo niekoľko jej vylepšených verzií. Tie boli označené ako Nokia 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390 alebo 3395.

Dizajn Nokie 3310 bol kompaktný, no zároveň robustný (113 x 48 x 22 mm). Jej vzhľad vznikol v dánskej Kodani, kde bol vo všeobecnosti navrhnutý a vyvinutý celý mobilný telefón.

Monochromatický displej sa pýšil rozlíšením 84 x 84 pixelov (päť riadkov) a existovali dva modely. Ten s menšou batériou mal 115 gramov, väčší akumulátor sa postaral o 133 gramovú váhu. Robustný telefón sa na svoju dobu držal veľmi dobre v ruke a mali ste pocit istoty. V ruke ste držali poctivý kus elektroniky, ktorý prežil akýkoľvek pád na zem alebo aj hodenie o stenu pokiaľ vás vytočila SMS správa od…(doplňte koho chcete). Ovládače boli orientované pre používanie palcom. Tlačidlo C pre vrátenie späť, navigačné šípky alebo potvrdzovacie tlačidlo pod displejom. Ich odozva by dokázala prežiť večnosť a stlačiť ste ich mohli aj milión krát.

Nokia 3310
© tech.firstpost.com

Nokia 3310 bola vo svojej dobe uznávaná nie len pre dizajn ale aj funkcionalitu. Dnes nám funkcie ako stopky, pripomienkovač, kalkulačka alebo monitor sieťovej prevádzky pripadajú ako základ každého mobilného zariadenia. V Nokii 3310 patrili pod hlavičku funkčnej inovácie. Ako z budúcnosti pôsobilo hlasové vytáčanie určené pre vybrané kontakty.

Nokia 3310 sa stala reprezentantom „textovania“. Umožňovala totižto písať až trojnásobne dlhšie SMS správy s celkovým prípustným počtom 459-tich znakov. Nechýbal SMS chat alebo funkcie predikcie. Už v roku 2000 sa chceli ľudia odlišovať od ostatných aj v rámci technológií.

© blendartist.org
© blendartist.org

Vymeniteľné plastové kryty dostali enormné množstvá farebných prevedení, imitácií kože či dreva, rôznych vzorov a niektorí používatelia si ich dokonca upravovali v domácich podmienkach sami a podľa vlastných predstáv. Viac ako 35 tónov zvonenia dopĺňal priestor pre 7 vlastných. Tie ste si mohli stiahnuť alebo skomponovať pomocou nástroja pre skladanie tónov vyzváňania.

© Historical Pics
© Historical Pics

Veľmi šikovné boli používateľské profily. V práci ste jednoducho aktivovali úplný tichý režim alebo len vibrovanie, v hlučnom prostredí ste mohli zvonenie prednastaviť na maximum. Nastaviť ste si mohli tiež šetrič obrazovky, ktorý mohol kľudne pochádzať z čiernobielej prijatej obrazovej správy. Šetrič obrazovky len dobre vyzeral a nešetril ani obrazovku ani batériu.

© europe.newsweek.com
© europe.newsweek.com

Už v roku 2000 sme na toaletách trávili viac času ako bolo zdravé. Postarali sa o to hry Snake II, Pairs II, Space Impact alebo Bantumi. Tie oproti súčasnosti nedrancovali 900 mAh niMH batériu, ktorá zniesla maximálne 240 hodín pohotovostného režimu alebo 4 hodiny a 30 minút nepretržitého hovoru v GSM sieti. Váhovo ťažší model obsahoval 1000 mAh li-ion batériu.

Nokii 3310 želáme k narodeninám všetko najlepšie a vaše používateľské zážitky a skúsenosti s ňou radi uvítame v diskusii pod článkom. Zaspomínajte si s nami!