Americká spoločnosť Apple dnes predstavila svoju novú vlajkovú loď, iPhone 7. Ide o novú generáciu pravdepodobne najpopulárnejšieho smartfónu na našej planéte. Spoločnosť ho ironicky predstavila cez svoj oficiálny Twitter účet ešte pred tým, ako ho ukázali počas prezentácie.

Nový iPhone so sebou prináša hneď niekoľko dôležitých zmien. Medzi nimi sú aj zmeny v dizajne, ktoré určite neprehliadnete. Najdôležitejšími prvkami sú hlavne duálny fotoaparát na zadnej strane, ako aj chýbajúci audio výstup (3,5mm jack) pre slúchadlá.

Potvrdili sa taktiež všetky doterajšie informácie, ako napríklad nové fotoaparáty, odolnosť voči vode, stereo reproduktory a dlhšia výdrž batérie.

Jeho „Pro“ teda drahší a výkonnejší model okrem toho na zadnej strane ponúka duálny fotoaparát, veľmi podobný tomu, ktorý sme mohli vidieť na Huawei P9 alebo Honor 8.

K dispozícii budete mať aj nové farebné prevedenie „klavírovo čiernej,“ ktorá sa podobá na farbu ich najpredávanejšieho počítača Mac Pro.

apple-fotoaparat
Zdroj: The Verge

Fotoaparát: Vraj najlepší v smartfóne

iPhone 7 Plus okrem klasického fotoaparátu prináša aj spomínaný duálny fotoaparát, ktorý je určený pre priblíženie, resp. odfotenie niečoho alebo niekoho, kto nie je až tak blízko. Apple zároveň tvrdí, že fotoaparát na iPhone 7 Plus je najpokrokovejším fotoaparátom na akomkoľvek smartfóne.

Konštrukcia: Konečne odolný voči vode

iPhone 7 a 7 Plus sú po novom odolné voči vode a prachu. Disponujú však len certifikáciou IP67, ktorá ich chráni voči náhodnému ponoreniu. Nie sú teda tak odolné ako napríklad Galaxy S7 či Note 7.

Zvuk: Nepodporuje klasické slúchadlá

Veľkou novinku v iPhone, ktorú by ste nemali prehliadnuť je niečo, čo mu chýba. Tým niečím je malá dierka určená pre pripojenie slúchadiel. Presne tak, iPhone 7 a iPhone 7 Plus podobne ako smartfóny od Motoroly či LeEco neponúkajú 3,5mm jack. Namiesto toho Apple do balenia pribalí slúchadlá s lightning konektorom a adaptér pre pripojenie vašich starých slúchadiel.

Výkon: 120x výkonnejší než prvý iPhone

Nový iPhone 7 prichádza s novým procesorom A10 Fusion, ktorý ponúka 4 jadrá, dve z nich s vyšším taktom pre náročnejšie aplikácie. Novinka má byť až o 40% výkonnejšia než jej predchodca v iPhone 6S a dvakrát výkonnejšia než procesor A8.

Novinka bude na západných trhoch dostupná od 16. septembra, na Slovensku o týždeň neskôr.

Cena iPhone 7 a iPhone 7 Plus

iPhone 7

  • 32GB: €759
  • 128GB: €869
  • 256GB: €979

iPhone 7 Plus

  • 32GB: €899
  • 128GB: €1009
  • 256GB: €1119