Úvod Zaujímavosti Google ARA: Projekt plne modulárneho smartfónu končí

Google ARA: Projekt plne modulárneho smartfónu končí

3
Projekt ARA

Veľmi nádejný a revolučný projekt skladacieho inteligentného telefónu, ktorý bol známy ako projekt ARA údajne končí. Informovala o rom renomovaná spravodajská agentúra Reuters.

Google ARA mal byť smartfón, ktorého komponenty sa dali jednoducho vymeniť za lepšie, novšie alebo akékoľvek iné. Nemuseli by sme si tak kupovať každý rok-dva nový smartfón, ale by sme si jednoducho kúpili napríklad len výkonnejší procesor a vymenili ho za ten zastaralý. Používatelia obľubujúci fotografovanie by si mohli zakúpiť kvalitnejší foto modul, modul s väčšou internou pamäťou a tak podobne.

Uvedenie smartfónu z projektu ARA bol pritom na spadnutie. Spoločnosť Google na konferencii Google I/O predstavila hardvérových partnerov projektu a vývojárom prisľúbila, že im na jeseň dodá prvé kusy tohto revolučného smartfónu. To je však minulosťou.

Dôvodom má byť zefektívnenie hardvérovej divízie spoločnosti Google, pričom projekt ARA zrovna efektívny nebol. Napriek tomu tento projekt nemusí byť úplne mŕtvy. Hardvéroví partneri stále existujú a tí sú pre projekt ARA nadšení. Google s nimi môže aj naďalej spolupracovať, pričom im pomôže pri tvorbe modulárnych zariadení.

ara
Skladanie modulárneho smartfónu (zdroj: The Verge)

Google sa myšlienky modulárneho hardvéru drží dlhšie. Vymeniteľné komponenty nekončia len pri koncepcii smartfónov. Google chce byť súčasťou revolúcie internetu vecí, kde je priestor na vymeniteľné modulárne príslušenstvo oveľa väčší.

Google by neskôr vyvinutú modulárnu technológiu mohol pod licenciou predávať hardvérovým výrobcom, ktorí by následne takéto zariadenia uvádzali na trh pod svojimi značkami. V tomto prípade ale ide o ďalekú budúcnosť. Je tiež otázne, či budú napríklad takéto smartfóny ekonomicky výhodné.

Pretlak konkurencie na trhu tlačí ceny smartfónov smerom na dol, lacnejú samotné komponenty pre výrobcov a čínsky producenti smartfónov sú dokonca ešte lacnejší. Dnes sa dá za 200 – 300 eur zadovážiť smartfón, ktorý plnohodnotne pokryje potreby väčšiny bežných používateľov. V blízkej budúcnosti ceny zrejme ešte klesnú. Smartfón je dnes „spotrebný materiál“ a nie technologická hračka alebo vymoženosť tak, ako to bolo pred pár rokmi.