Už asi každý vie, že sociálna sieť Facebook je obrovská. Mark Zuckerberg spolu s jeho tímom vytvorili masívnu digitálnu platformu pre zdieľanie obsahu a takmer neobmedzenú interakciu.

Ako informuje expandedramblings.com, Facebook má 1 710 000 000 aktívnych používateľov mesačne, z tohto počtu používa Facebook každý deň približne 66 % ľudí a strávia na ňom v priemere 20 minút každý deň. Na Facebooku je pripojená pätina obyvateľstva sveta a približne polovica Slovákov.

Facebook do svojich dátových centier uloží každý deň 300 petabajtov dát, nechýba 400 miliónov fotografií a za 24 hodín sa na tejto modrej sociálnej sieti prehrá 100 miliónov hodín videa. Už z týchto dát je jasné, že dátové centrá Facebooku musia byť obrovské.

Zakladateľ Facebooku, Mark Zuckerberg, sa pochválil snímkami z jedného takéhoto dátového centra. To sa nachádza vo švédskom pobrežnom meste Luleå. Dátové centrum je vybavené najmodernejšími technológiami, ktoré sú umiestnené nie len s dôrazom na funkčnosť a logiku, ale aj výzor. Pri každej zo snímok nižšie nájdete krátky popis toho, čo zobrazujú.

facebook
© Mark Zuckerberg

V tomto dátovom centre pracuje 150 ľudí. Sály sú však po väčšinou prázdne. Vďaka inteligentnému rozloženiu stačí, ak je k dispozícii jeden technik pre 25 tisíc serverov.

facebook
© Mark Zuckerberg

Hlavná hala je tak veľká, že sa po nej inžinieri premávajú na skútroch.

facebook
© Mark Zuckerberg

Obrovské sacie mechanizmy privádzajú vonkajší vzduch, ktorý chladí desiatky tisíc serverov. V zime sa situácia obráti. Teplo zo serverov vykuruje veľké budovy dátového centra. V zime môže vonkajšia teplota klesnúť až na – 30 stupňov Celzia.

facebook
© Mark Zuckerberg
Umiestnenie pevných diskov je riešené tak, aby sa dali rýchlo opraviť či poprípade vymeniť. Kedysi takáto oprava trvala jednu hodinu. V dátovom centre Facebooku trvá dve minúty.
facebook
© Mark Zuckerberg

Poškodené alebo zastarané pevné disky sú fyzicky zničené a doslova rozdrvené. Dôvod je jednoduchý. Ochrana súkromia a dát. Z drobných trosiek nikto žiadne údaje nikdy nevydoluje. 

facebook
© Mark Zuckerberg

Inovatívny dizajn technologického interiéru dopĺňa podobne pokrokový vonkajší vzhľad a architektúra budovy.

facebook
© Mark Zuckerberg

Dátové centrum bolo otvorené v roku 2013 a ide o prvé dátové centrum umiestnené mimo USA. Remeselnú zručnosť domácich švédskych majstrov podtrhuje nimi vytvorené pekné drevené obloženie.

facebook
© Mark Zuckerberg

Na fotografii sieťový inžinier dátového centra. Za ním môžete vidieť ukážkovú symetriu umiestnenia sieťových zariadení, kabeláže a dátových rozvádzačov.

facebook
© Mark Zuckerberg

Ďalší z pracovníkov dátového centra s plnou náručou pevných diskov. 

facebook
© Mark Zuckerberg

Podľa slov zainteresovaných, na svete neexistuje efektívnejšie dátové centrum ako je toto.

Facebook
© Mark Zuckerberg

Najväčší pracovný problém v tomto dátovom centre? Dostať sa do práce autom, keď je vonku -30 stupňov Celzia. Aspoň to tvrdí  Emilie De Clercq (na fotografii vyššie), technička dátového centra.

facebook
© Mark Zuckerberg

Joel Kjellgren, stavby vedúci centra hovorí, že masívne dátové centrum funguje ako dobre organizovaný stroj, kde všetko pracuje v absolútnej súčinnosti tak, aby mohli ľudia po celom svete komunikovať a zdieľať obsah čo najefektívnejšie.

facebook
© Mark Zuckerberg

Joakim Karlson, systémový programátor tvrdí, že práca v dátovom centre Facebooku je veľmi zodpovedná. Pre Joakima je ale pozitívnou výzvou.

facebook
© Mark Zuckerberg

Prácu v dátovom centre považuje za nemenej dôležitú a zodpovednú aj Linnéa Svallfors, pracovníčka bezpečnosti.

facebook
© Mark Zuckerberg

Ako sme už spomínali, dátové centrum je obrovské. Jeho budovanie ale v podstate začalo na papierovom servítku, ktorý môžete vidieť vyššie. Inžinier Jay Park naň načrtol svoju víziu o dátovom centre a umiestnení rôznych zariadení. Hlavná budova je veľká ako šesť futbalových ihrísk.

Ak vás téma sociálnej siete Facebook zaujala, určite si prečítajte príbeh o tom, ako Facebook vznikal. Príbeh je samozrejme doplnený o aj autentické fotografie.

K TÉMEAko vznikal Facebook? Pozrite si 27 fotografií zo súkromia, školy a práce Marka Zuckerberga