Úvod Novinky Aktuálne EÚ roaming sa mení! Toto nás čaká od budúceho roka!

EÚ roaming sa mení! Toto nás čaká od budúceho roka!

Nové navrhnuté pravidlá dávajú operátorom možnosť porovnať používaní služieb doma a v zahraničí.

4

Európska únia po chvíli odmlky prichádza s druhým návrhom zrušenia roamingových poplatkov. Ich návrh už nepočíta s 90-dňovým obmedzením, o ktorom sme informovali v samostatnom článku.

Namiesto toho by operátori mohli podľa určitých pravidiel porovnávať to, aké sú vaše návyky pri využívaní služieb doma a v zahraničí.

Porovnávanie používania doma vs. v zahraničí

Ak by ste v roamingu využili, povedzme viac dát, minút alebo SMS správ ako doma, operátor by to mohol vyhodnotiť ako nezvyčajnéprirátať vám poplatok. Ten sa pohybuje v hodnote €0,04 za minútu volania, €0,01 za SMS správu a €0,0085 za 1 MB dát. Ak je jasné, že v roamingu služby operátora využívate viac, ako doma, váš účet označí a tieto poplatky vám priráta. Nehrozí teda situácia, že by ste s v Rakúsku kúpili SIM kartupoužívali ju na Slovensku.

Ako EÚ podotýka, jednotlivé členské štáty budú musieť pripraviť možnosti pre svojich obyvateľov, pomocou ktorých sa budú vedieť odvolať. Či už to bude riešené cez regulačné úrady alebo priamo zákonom zatiaľ nie je jasné.

Roaming končí už 15. júna 2017

Ak sa tento návrh bude páčiť Európskemu parlamentu, je dosť možné, že do platnosti vstúpi ešte pred 15. júnom 2017. Navrhované zmeny by Európanom mohli pomôcť tráviť viac času cestovaním bez toho, aby sa obávali vysokej faktúry za využívanie telekomunikačných služieb. EÚ ale čaká veľmi ťažká úloha. Musia totiž presne definovať čo sa bude počítať za zneužívanie operátora pri roamingu a čo bude naopak radené do bežného využívania.