Úvod Zaujímavosti Ktorý Android smartfón je celosvetovo najpredávanejší? Odpoveď majú experti zo Strategy Analytics

Ktorý Android smartfón je celosvetovo najpredávanejší? Odpoveď majú experti zo Strategy Analytics

0

Experti pre analýzu a vyhodnocovanie dát renomovanej spoločnosti Strategy Analytics sa vo svojom poslednom skúmaní pozreli na aktuálny trh s mobilnými zariadeniami. 

Samozrejme sa zamerali na rok 2016, konkrétne na jeho prvú polovicu. Z ich dát vzišlo, že celosvetovo najpredávanejším smartfónom s operačným systémom Android za prvý polrok sa stal Samsung Galaxy S7 Edge. V sledovanom období si ho zadovážilo približne 13,3 milióna používateľov.

Čo sa týka Android smartfónov ako celku, ich distribúcia oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástla o 5 %, na 577,3 milióna zariadení, oproti vlaňajším 552,2 miliónom smartfónov a tabletov. Pri pohľade na konkurenčnú platformu iOS od Apple môžeme vidieť opačný trend. Spoločnosť Apple dodala za prvý polrok 2016 o 16,1 % menej zariadení v kontraste s rovnakým obdobím roku 2015. Dodávky klesli zo 108,7 milióna kusov na 91,6 milióna zariadení.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 edge

Smartfóny z dielne kórejského Samsungu obsadili prvé tri priečky najpredávanejších Android smartfónov. Prvé miesto obsadil už spomínaný Samsung Galaxy S7 Edge, druhú pozíciu si vyslúžil model Galaxy J2 (13 mil. kusov) a na tretej priečke sa usídlil klasický model Galaxy S7 bez zakriveného displeja (11,8 mil. kusov).

Analytici odhadujú, že Smasung Galaxy S7 Edge reprezentuje 2 % zo všetkých predaných Android smartfónov za prvý polrok 2016. Zároveň však pripomínajú, že výrobcovia ako Huawei, OPPO a Vivo Samsung postupne dobiehajú. Samsung Galaxy S7 Edge učaroval zákazníkom vďaka prémiovému vzhľadu a atraktívnej konštrukcii zakriveného displeja, ktorú dopĺňa špičková hardvérová výbava a samozrejme ľahko použiteľné softvérové funkcie.

samsung-galaxy-s7-edge-7

Rastúci objem dodávok nových zariadení sa podpísal pod zisk spoločnosti Samsung. 2. štvrťrok 2016 bol vôbec najziskovejším štvrťrokom za posledné dva roky. Pre zaujímavosť, výrobca Oppo doručil v druhom štvrťroku 2016 dvojnásobný počet zariadení oproti rovnakému vlaňajšiemu obdobiu (zo 7,6 mi. na 18. mil. kusov).