Medzi najzaujímavejšie smartfóny môžeme určite zaradiť zariadenie s názvom YotaPhone 2. Už na prvý pohľad zaujme dvojicou displejov, pričom sa jeden z nich nachádza na zadnej strane smartfónu.

Nejde však o obyčajný displej. Na mysli máme 4,7-palcový e-ink zobrazovací panel, ktorý je čiernobiely. Jeho rozlíšenie je 540 x 960 pixelov a je extrémne energeticky nenáročný. Prostredníctvom tohto displeja môžete čítať texty, odpisovať na správy alebo vlastne používať akúkoľvek Android aplikáciu. Odmenou vám budú takmer neubúdajúce percentá z kapacity batérie.

Pokiaľ ale zatúžite po plnofarebnom pôžitku z konzumácie obsahu, prednej strane dominuje 5,0-palcový displej s FHD 1080p rozlíšením (442 ppi). Ide o AMOLED displej, čiže sa môžete tešiť na sýte podanie farieb a skvelé zobrazenie čiernej.

yotaphone 2

Pod kapotou nájdeme quad-core procesor Snapdragon 801, ktorý je taktovaný na 2,26 GHz a asistuje mu grafika Adreno 330 GPU. Operačná pamäť RAM sa zastavila na hodnote na 2 GB a dáta uložíte do dostatočne veľkej 32 GB internej pamäti. Výrobca zvolil skromnejšie použitie fotoaparátov. Na zadnej strane nájdeme 8 Mpx snímač a na strane prednej 2 Mpx kameru. Zadný fotoaparát dokáže zhotoviť videá v 1080p rozlíšení a snímkovaní 30 FPS.

Smartfón nepatrí medzi najnovšie zariadenia, čiže vás po vybalení bude čakať Android vo verzii 4.4. Výrobca ale začal v máji minulého roku rozposielať aktualizáciu na Android Lollipop, ktorá by sa vám mala následne objaviť v ponuke systémových aktualizácií. 2500 mAh batéria dokáže udržať tento smartfón pri živote 48 hodín v prípade zapnutia špeciálneho YotaEnergy módu.

© phonedog.com
© phonedog.com

Pokiaľ budete používať e-ink displej, čaká vás skvelá čitateľnosť na priamom slnku a 100 hodín prevádzky na jedno nabitie pri čítaní textu a bežného obsahu. Ak sa necháte prostredníctvom tohto displeja navigovať v rámci máp a GPS konetivity, cestovať môžete 18 hodín bez nabíjania.

Smartfón YotaPhone 2 si pri trhovom štarte vyslúžil kritiku za uvádzaciu cenu, ktorá bola 699 eur. Po čase klesla v Európe na 599 eur, čo bolo stále relatívne veľa. Od vtedy ale ubehlo veľa času a dnes je možné toto zariadenie získať za zlomok pôvodnej sumy.

Svedčí o tom čerstvé spustenie predpredaja predajcu TinyDeal, ktorý YotaPhone 2 ponúka s cenou približne 160 eur. Keďže je základný spôsob doručenia v rámci celého sveta bezplatný, cena je v tomto prípade finálna. Predpredaj smartfónu končí o pár dní, 31. augusta 2016. Následne predajca začne s odosielaním zariadenia zákazníkom. Ak vás YotaPhone 2 v minulosti zaujal, no odradila vás cena, navštívte stránku ponuky na adrese http://goo.gl/By8JJQ, kde nájdete ďalšie detaily.