Úvod Novinky Aktuálne Na Slovensku máme unikát. RTVS ako jediná spolu s BBC vysiela Olympiádu...

Na Slovensku máme unikát. RTVS ako jediná spolu s BBC vysiela Olympiádu v 4K

5

Aj vám sa zdalo, že naša verejnoprávna televízia ostala visieť minimálne v 90tych rokoch minulého tisícročia? Skúste prehodnotiť svoje pocity. Spolu s britskou BBC sa pustila do veľmi odvážnej cesty vpred.

Čo máme na mysli? Aktuálne prebiehajúce Olympijské hry totiž ako jedna z dvoch televízií v Európe vysiela v rozlíšení Ultra HD (4K). Na celom svete je len 7 televíznych staníc, ktoré olympiádu vysielajú v 4K rozlíšení, v Európe ide len o spomínanú BBC a RTVS. Veľký palec hore! Ak si myslíte, že takýto „špás“ bude financovaný z našich peňazí, mýlite sa. Veľký technologický krok vpred totiž financuje Telekom a spoločnosť Towercom.

Ako si užiť olympiádu v 4K?

Na výber máte dve možnosti. Ak bývate v Bratislave a okolí, vysielanie je dostupné v DVB-T2 z bratislavského Kamzíka. Prenos v štandarde HEVC s rýchlosťou 30 snímok za sekundu sprostredkuje Towercom.

Druhou možnosťou je sledovanie olympiády cez aplikáciu od Telekomu pre smart televízory od Samsungu. Podporované sú modely z rokov 2015 a 2016, ktoré bežia na operačnom systéme Tizen. Ak taký doma máte, v obchode s aplikáciami pre Smart TV stačí vyhľadať aplikáciu „4K Telekom.“

Zaujímavé sú aj technikcé informácie o prenose. Dátový prenos cez anténu bude 20 Mb/s, pri aplikácií o polovicu menej. Dá sa teda predpokladať, že obraz cez anténu bude o niečo jemnejší ako ten cez aplikáciu.

Zlou správou je pokrytie jednotlivých udalostí. Cez 4K ste si mohli pozrieť len otváraciu ceremóniu, chystané sú aj vybrané športy ako futbal, basketbal, plávanie a džudo, ako aj záverečný cermoniál. Všetko, bohužiaľ, s 12 hodinovým oneskorením.

Ak bývate v Bratislave a okolí a chceli by ste si zapnúť 4K vysielanie, nehľadajte ho na klasických kanáloch Jednotka ani Dvojka. Podľa slov predstaviteľov naň bude vyčlenený špeciálny program, RTVS ultra HD.

Tak čo, už ste aspoň trošku hrdí na Slovensko? Po tomto by ste mali byť, aspoň takouto troškou sme sa zapísali na technologickú mapu sveta.