Úvod Výrobcovia Samsung Samsung údajne testuje nový mobilný procesor Exynos 8895 s extrémnym taktom 4...

Samsung údajne testuje nový mobilný procesor Exynos 8895 s extrémnym taktom 4 GHz

0

Pri všetkých tých Qualcomm a MediaTek čipsetoch sa tak trochu pozabudlo na Exynos od Samsungu. Samsungu to ale nevadí, keďže dá o sebe vedieť z času na čas sám.

Exynos čipsety nie sú v našich končinách tak rozšírené, ako napríklad tie od Qualcommu (Snapdragon), alebo MediaTeku (napr Helio). Vlastnosti a výkony Exynos čispetov sú porovnateľné s ostatnou konkurenciou, alebo ich dokonca prekonávajú.

Podľa aktuálnych správ začal Samsung údajne testovať nový Exynos procesor budúcej generácie s označením 8895. Ten bude samozrejme určený pre mobilné zariadenia. Podobne, ako Helio X30 alebo ešte oficiálne neoznámený Snapdragon 830, aj nový Exynos 8895 bude vyrobený 10 nm technológiou. Tá sa postará o 30 percentný nárast výkonu.

samsung exynos

Za pozornosť ale stojí pracovná frekvencia. Samsung testoval tento procesor s extrémnym taktom 4 GHz, čo je v mobilnom segmente nevídané. Samsung zrejme skúšal maximálne hraničné hodnoty.

Zatiaľ neoficiálne dáta hovoria, že Exynos 8895 s taktom 4 GHz bude mať rovnakú spotrebu energie ako Snapdragon 830 s pracovnou frekvenciou 3,6 GHz. Vzhľadom na efektívne narábanie s dostupnou energiou a 10 nm proces, by čipsetu nemalo robiť problém ani prehrievanie.

Samsung zatiaľ oficiálne existenciu tohto čipu nepotvrdil, no očakávame, že sa tak stane v blízkej budúcnosti. Využitie čipsetu? Pozerať sa môžeme smerom k Samsungu Galaxy S8.