Nexus 5, zariadenie, ktoré nás v roku 2013 ako jedno z mála tak ohromilo síce s najväčšou pravdepodobnosťou získa Android 7.0 Nougat, nebude to však z rúk Google. Ten totiž rozhodol, že končí s jeho podporou. Nikdy na teba nezabudneme.

Na jeseň 2013 si veľmi dobre pamätám. Býval som ešte na internáte a do rúk sa mi vtedy dostal Nexus 5. Bolo to po mesiacoch unikania informácií, takže sme o ňom, ako to už býva zvykom, vedeli takmer všetko. Google a LG druhýkrát spojili svoje sily a po inak výbornom Nexus 4 priniesli niečo, čo bolo priam dokonalé. Nexus 5 nielen, že dobre vyzeral, správal sa, no zároveň prišiel v správny čas a za veľmi, veľmi správnu cenu. Ešte teraz si občas zaspomínam a otvorím jeho recenziu, ktorá je jedna z tých najpamätnejších, ktoré som doteraz napísal.

n5-launcher2

Nexus 5 so sebou ako prvý priniesol Android 4.4 KitKat, neskôr získal Android 5.0 Lollipop a nakoniec Android 6.0 Marshmallow, ktorý sa mu stal osudným. Najstarším podporovaným Nexusom sa tak stáva gigantický Nexus 6, ktorý však už nemá tak legendárny status ako Nexus 5. Jednoducho, päťka navždy ostane v našich srdiečkach.

A nielen našich! Otvorením Google Analytics a následným vyhľadaním medzi zariadeniami, ktoré využívate pre čítanie noviniek na AndroidPortal.sk zisťujem, že Nexus 5 stále robí radosť nejednému z našich čitateľov.

Dá sa teda predpokladať, že Nexus 5 bude podobne, ako HTC HD2 tým smartfónom, ktorý prežije oveľa dlhšie, než si jeho výrobca myslel. Vieme si dokonca predstaviť, že o ďalšie tri roky, keď predstavia Android 10.0 sa už skupinka ľudí nebude vedieť dočkať toho, ako si ho flashnú. Ostáva len dúfať, že jeho batéria neumrie v strede tohto procesu.

Aby sme uviedli kompletné informácie, Android 7.0 Nougat nezíska ani Nexus 7 (2013), najlepší tablet, aký Google vyrobil.