Súčasná generácia Meizu PRO 6

Meizu je už dobre známy výrobca, ktorý stojí za fantastickými smartfónmi spadajúcich prevažne do low-end až mid-range triedy. Čínsky výrobca má však v rukáve aj high-end stroje, ktoré prekvapia nielen výkonom, ale aj spracovaním a celkovým zážitkom z ich používania. Jedným z nich je krásny Meizu Pro 6.

Recenziu Meizu PRO 6 prinášame vďaka

everbuying-logo

Meizu vyrába dve triedy vlajkových lodí. Jednu s označením „MX“ a jednu s označením „Pro“. Pro rad smartfónov doteraz prichádzal až po predstavení MX verzie. Tento rok je to naopak. V porovnaní s Meizu MX6 však veľa rozdielov nenájdeme. Tie, ktoré tam však sú – procesor a fotoaparát – sú extrémne dôležité. Ako teda hodnotíme Meizu Pro 6? Poďme sa do toho zahryznúť.

meizu-pro-6-3

Meizu PRO 6: Dizajn

Čínski výrobcovia sú často obviňovaní z toho, že dizajnom kopírujú iPhone. Nedá sa to síce ani potvrdiť ani vyvrátiť, no jedno je jasné. Dizajn Meizu Pro 6 je naozaj krásny. Novinka dokonca nesie niekoľko prvkov, ktorými sa snaží odlíšiť nielen od konkurencie, ale aj od predchádzajúcich Meizu smartfónov.

meizu-pro-6-7

Pro 6 ponúka hliníkovú unibody konštrukciu. Kvalitne nielen vyzerá, ale aj pôsobí na dotyk. Dokonca ešte o niečo lepšie, než napríklad v prípade MX5. Boky telefónu sú pekne zaoblené, vďaka čomu na novej vlajkovej lodi Meizu nenájdete jediné hranaté miesto. Zadnú stranu zdobia zaujímavo tvarované antény pre príjem signálu, ktoré sme tu ešte nemali. Na zadnej strane ďalej nájdete fotoaparát, pod ktorým je uložených 10 LED bleskov v asi najzaujímavejšom a najkrajšom dizajne, aký sme doteraz videli. Nechýba tam samozrejme ani logo Meizu.

meizu-pro-6-17

Tlačidlá pre menenie hlasitosti a tlačidlo pre vypnutie či zapnutie telefónu sa už klasicky nachádza na pravej strane. Na spodnej strane hniezdi USB C port pre nabíjanie a dátový prenos, jeden prekvapivo výkonný reproduktor a 3,5mm jack (chvalabohu!).

Fakt, že Meizu už dávno nezmenil dizajn svojich zariadení vôbec nie je na škodu. Vďaka tomuto prístupu mal možnosť vyladiť každý jeden milimeter svojich zariadení čo prinieslo svoje ovocie. Konštrukčne perfektne spracovaný kúsok technológie, ktorý si okamžite zamilujete.

meizu-pro-6-14

Meizu PRO 6: Displej

Na rozdiel od predchádzajúcich verzií „Pro“ verzií od Meizu, ktoré ponúkali 5,7-palcové displeje, je PRO 6 vybavený len 5,2-palcovým panelom. Vďaka tomu lepšie sadne do ruky a celkovo pôsobí šikovnejšie. Pozerať sa pritom budete na AMOLED panel s Full HD rozlíšením a pixelovou hustotou 424 ppi.

Od displeja môžete očakávať všetko, čo sa dá očakávať od kvalitného AMOLED displeja, vrátane krásnych farieb a skutočne tmavej čiernej farby. Niektoré AMOLED displeje pri znížení jasu zafarbia všetky ostatné farby na mierne ružovú. Pri Meizu PRO 6 to tak však nie je. Síce nejde o Quad HD panel, pri 5,2 palcoch je 1080p rozlíšenie stále výborné.

Asi najväčšou novinkou v Pro 6 je displej citlivý na tlak. Ide o podobnú technológiu, akú sme mohli vidieť pri Huawei Mate 8 či iPhone s 3D Touch. Stačí, že na displej silnejšie zatlačíte a razom sa vám zobrazia inak skryté nastavenia. Zaujímavé je napríklad aj zobrazenie obrázkov. Silnejšie a silnejšie tlačenie na obrázok ho zväčší až je nakoniec na celý displej. Podpora týchto funkcií však nie je veľmi rozšírená. V podstate si ich užijete len pri vstavaných aplikáciách, čo je veľké mínus.

meizu-pro-6-4

Meizu PRO 6: Výkon

Meizu svoju vlajkovú loď vybavil výkonným procesorom s desiatimi jadrami. Ide samozrejme o MediaTek MT6797T so známejším označením X25. Najvyššia frekvencia jeho jadier je 2.5 GHz, o graficky náročné aplikácie sa stará čip Mali-T880MP4 a celému čipsetu asistujú 4 GB RAM. Celkovo teda veľmi pekná výbavička.

Aj keď nerád, tak predsa som Pro 6 prehnal cez niekoľko benchmarkov. V AnTuTu zariadenie získalo 99 128 bodov, v Geekbench 3 zas 1 977 pri singlecore teste a 6 405 pri multicore teste.

S výkonom pri bežnom používaní nebol žiaden problém. Od prepínania sa medzi aplikáciami až po hry, všetko bežalo úplne bez problémov.

meizu-pro-6-8

Meizu PRO 6: Fotoaparát

Meizu Pro 6 je vybavený 21 Mpx zadnou kamerou s objektívom s clonou f/2.2, laserovým automatickým zaostrovaním a dvojtónovým LED bleskom s desiatimi diódami. Na prednej strane zas nájdete 5 Mpx senzor s objektívom s clonou f/2.0. Telefónu bohužiaľ chýba optická stabilizácia obrazu.

meizu-pro-6-11

Pochopiteľne, hlavnou výhodou 21 Mpx senzoru by mala byť možnosť priblížiť si fotku a vystrihnúť z nej potrebnú časť. Bohužiaľ, práve táto základná výhoda pri Pro 6 nefunguje tak, ako by ste čakali. Po priblížení okamžite môžete vidieť nejasné objekty, ktoré senzor jednoducho nedokázal dosť ostro zachytiť. To platí aj pri situáciách, keď je okolo vás dostatočné osvetlenie.

P60728-010245
P60807-203744
P60807-203846
P60807-203901
P60816-154125
P60816-154152
P60816-154313
P60816-154407
P60816-154417
P60816-154508

Horšie to je samozrejme pri nedostatočných svetelných podmienkach. Vtedy sa Pro 6 väčšinou nedarí odfotiť kvalitné zábery. Pomôcť vám môže režim HDR, no ani ten nefunguje zaručene.

meizu-pro-6-12

Pro 6 zároveň ponúka možnosť natáčať 4K video, ktorého kvalita je veľmi dobrá. Jediná vec, na ktorú upozorníme je chýbajúca optická stabilizácia, čo si vo videu všimnete pri efekte roztrasených rúk. Fotoaparát má sem tam problém zaostriť na objekt, ktorý chcete natočiť, niekedy naň zas zaostrí bez väčších problémov.

Nakoniec, 5 Mpx kvalita selfie je taktiež podpriemerná. Pri dobrých svetelných podmienkach vám spraví ešte ako tak dobrý záber, v interiéri sa už budete trápiť s neostrou fotografiou, ktorá môže byť rozmazaná.

meizu-pro-6-5

Meizu PRO 6: Softvér

Meizu Pro 6 beží na Android 6.0 Marshmallow, ktorý je prekrytý najnovšou verziou používateľského rozhrania Flyme OS. Nedá sa povedať, že by som bol veľkým fanúšikom Flyme, no musím uznať, že výrobca za posledných pár rokov spravil niekoľko veľmi dôležitých zmien, ktoré ho podstatne vylepšili.

Stále tu napríklad chýba tlačidlo pre zobrazenie všetkých dostupných aplikácií a tak ich máte všetky na ploche (alá iPhone). Čo sa mi ale páči je rýchly prístup k naposledy spusteným aplikáciám swipnutím zdola nahor. Menu Flyme OS už nie je rozdelené do dvoch stĺpikov, namiesto toho sa veľmi podobá tomu, ktoré nájdete v MIUI a teda zariadeniach od Xiaomi. Zaujímavé je aj prevedenie tlačidla „domov“, ktoré už tradične funguje ako tlačidlo „Späť“. Stačí sa ho len dotknúť a ste o stránku späť.

Nechýba ani podpora rôznych gest, ako napríklad dvoj tap pre zobudenie telefónu či podpora až ôsmich písmen, ktoré po nakreslení otvoria rôzne aplikácie, poprípade spustia rôzne funkcie. Celkovo je teda Meizu Pro 6 iný telefón, než na čo môžete byť zvyknutí. To samozrejme neznamená, že je zlý, len iný.

meizu-pro-6-9

Meizu PRO 6: Slovo na záver

Vlajková loď od Meizu ma za tie peniaze, ktoré stojí presvedčila o tom, že si si zaslúži prívlastok vlajková. Je to krásne spracované zariadenie nabité výkonnými špecifikáciami, ktorých výkon je dobre integrovaný do softvéru. K dispozícii budete mať najmodernejšie technológie, vrátane displeja citlivého na tlak.

Celé toto stvorenie je zabalené do krásnej unibody konštrukcie, ktoré sa dobre drží a skvele vyzerá. My sme testovali zlatú verziu, ktorá nemusí byť po chuti všetkým, no k dispozícii samozrejme máte aj iné farebné prevedenia.

Ak vás telefón zaujal, kúpiť si ho môžete cez odkaz nižšie.

>>> Pozrieť si MEIZU Pro 6 v overenom obchode <<<

Osvetlenie zabezpečil

philipshue

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
8
Foto/video
7
Výdrž batérie
7
Softvér
8
Konštrukcia
8
Výkon
8.5