Úvod Novinky Android QuadRooter: Nová bezpečnostná chyba ohrozuje 900 miliónov Android zariadení

QuadRooter: Nová bezpečnostná chyba ohrozuje 900 miliónov Android zariadení

0

Experti z bezpečnostnej spoločnosti Check Point najnovšie poukázali na bezpečnostnú dieru, ktorá sa týka väčšiny smartfónov poháňaných čipsetom z dielne výrobcu Qualcomm.

Konkrétne ide o štyri rôzne chyby zabezpečenia, ktoré spolu ohrozujú až 900 miliónov smartfónov. Ohrozenia sa týkajú tiež referenčných Nexus smartfónov alebo dokonca najpredávanejších modelov Samsung Galaxy S7. Problém môže mať tiež nedávno predstavený smartfón BlackBerry DTEK50, ktorého výrobca ovenčil prívlastkami ako „najbezpečnejší na svete“ a podobne.

qualcomm

Bezpečnostné chyby umožnia útočníkom získať plnú kontrolu nad infikovaným smartfónom alebo tabletom, čím môže dôjsť k zneužitiu osobných údajov alebo citlivých dát uložených v smartfóne. Bezpečnostní experti o tomto probléme samozrejme informovali aj spoločnosť Qualcomm. Udialo sa tak ešte v apríli, pričom výrobca väčšinu problémových elementov odstránil. Softvérové opravy následne Qualcomm doručil zákazníkom (výrobcom smartfónov) a tí ich rozposlali prostredníctvom obvyklých bezpečnostných aktualizácií používateľom. Úplnú bezpečnosť ale zaručí až chystaná septembrová bezpečnostná aktualizácia, ktorú Google momentálne pripravuje.

Aj keď je ohrozený veľký počet smartfónov a tabletov, nemusíte panikáriť. Pokiaľ ste nesťahovali obsah z neznámych zdrojov alebo ste neexperimentovali s rootom svojho zariadenia, ohrozenie sa vás pravdepodobne netýka. Tieto bezpečnostné diery mohol využívať práve neautorizovaný, či skôr neoverený obsah tretích strán, ktorý mohol obsahovať malvér.

Pokiaľ chcete mať dušu na mieste, bezpečnostná firma pripravila aplikáciu, ktorá dokáže dané bezpečnostné chyby identifikovať. Nájdete ju v obchode Google Play.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.checkpoint.quadrooter“]