CES v Las Vegas v januári, MWC vo februári v španielskej Barcelone a teraz IFA 2016 v nemeckom Berlíne. Trojica najlepších svetových výstav mobilných, ale samozrejme aj iných smart technológií.

Kým prvé dve máme úspešne za sebou, aktuálne sa v kalendári črtá začiatok mesiaca september a s ním aj podujatie IFA 2016. Na toto podujatie cestujeme aj my, a tak sa budeme snažiť priniesť čo najviac čerstvých informácií a fotografií.

Na podujatí IFA 2016 vystúpi množstvo známych výrobcov, ktorí budú predstavovať svoje nové zariadenia alebo vízie do budúcnosti. Chýbať nebudú technologickí lídri zo sieťového, softvérového, ale aj iných IT odvetví.

Čo sa týka smartfónov a iných inteligentných zariadení, na IFA 2016 nebude chýbať Samsung, Sony alebo Huawei. Aj keď nie je úplne oficiálne známe, čo konkrétne tieto ale aj iné spoločnosti predstavia, predsa len existuje niekoľko relatívne presných správ.

Samsung

Kórejský gigant Samsung patrí k ostrieľaným technologickým inovátorom a na podujatí IFA 2016 nesmie chýbať. S istotou vieme povedať, že na pôde podujatia Samsung predstaví novú generáciu inteligentných hodiniek Gear S3. Naznačuje to oficiálne zverejnený banner, na ktorom môžeme vidieť siluetu ciferníka hodiniek.

Samsung Galaxy S6 edge+ a Gear S2
Samsung Galaxy S6 edge+ a Gear S2

Predstavenie nových hodiniek dáva zmysel aj pri pohľade na minuloročné podujatie IFA 2015, kde Samsung predstavil smart hodinky Gear S2. Vďaka kolumbijským internetovým stránkam spoločnosti Samsung vieme, že sa chystá nástup novej generácie tabletu s označením Galaxy Tab S3. V tomto prípade pôjde o high-end tablet, ktorý dostane oproti súčasnej generácii rad vylepšení a inovácií. O čo konkrétne pôjde sa presvedčíme osobne až na spomínanom podujatí.

K TÉMERECENZIA Samsung GALAXY Tab S2 8.0: Keď tabletu už nič nechýba

Súčasná generácia tabletu Galaxy Tab S2
Súčasná generácia tabletu Galaxy Tab S2

Sony

V úzadí nezostane ani japonské Sony. Divízia Sony Mobile si pripravila tlačovku na 1. septembra, kde predstaví hneď niekoľko nových produktov. Uvidíme slúchadlá pre Xperia smartfóny, virtuálnu realitu PlayStation VR a samozrejme aj nový smartfón.

Sony_Xperia_XR

Ten bude disponovať čipsetom Snapdragon 820, 3 GB operačnou pamäťou RAM, zadným fotoaparátom s rozlíšením 21 Mpx a 12 Mpx predným snímačom. Displej bude mať univerzálnejší rozmer 5,1 palca a FHD 1080p rozlíšenie. Čo sa týka označenia, hovorí sa o Xperia X2 alebo Xperia XR.

LG

Kórejskému LG to tento rok s ich vlajkovou loďou nevyšlo. Model G5 sa zrovna dobre nepredáva a jeho majitelia sa sťažujú na rôzne nedostatky. Záchranou má byť model LG V20, ktorý však bude predstavený 6. septembra v meste San Francisco.

Naozaj hrubé špekulácie hovoria o uvedení tretej generácie zakriveného modelu G Flex 3. 5,5-palcový QHD 1440p OLED displej, Snapdragon 820, 4 GB RAM a 16 Mpx fotoaparát. Taký by mal byť LG G Flex 3, no zatiaľ sme nevideli žiadnu uniknutú informáciu alebo náznak zo zainteresovaného zdroja.

lg-g-flex-2-1
LG G Flex 2

Pokiaľ LG tento model na IFA nepredstaví, určite sa ukáže s novými smart televízormi alebo rôznym, nemenej zaujímavým príslušenstvom. Očakávať môžete tiež rozšírenie línie príslušenstva LG Friends, alebo skôr jeho európskej dostupnosti.

 Lenovo / Motorola

Lenovo už dlhšie láka v rámci podujatia IFA 2016 na nový MotoZ smartfón, ako aj pridružené modulárne príslušenstvo. Uvidíme tiež nový tablet, pokrokové notebooky a zrejme tiež nové inteligentné hodinky Moto 360. Lenovo si naplánovalo tlačovú konferenciu na 31. augusta.

Okrem toho Lenovo plánuje predstaviť nový druh intuitívnej klávesnice, pričom nie je jasné, o čo konkrétne pôjde. Pokiaľ sa chcete navnadiť na Lenovo vlnu, pozrite si ich promo video, ktoré láka práve na podujatie IFA 2016.

ASUS

31. augusta uvidíme na IFA 2016 „Zenvolúciu“. ASUS ZenFone, ZenPad, ZenWatch alebo ZenBook. Či sa dočkáme novinky z každej kategórie nevieme, istí sme si ale inteligentnými hodinkami ZenWatch tretej generácie.

asus

Tie konečne prídu s okrúhlym ciferníkom, ktorý bude vyhotovený z ušľachtilej ocele a nájdeme na ňom trojicu tlačidiel podobne, ako pri bežných náramkových hodinkách.

ACER

Acer na veľtrhu IFA 2016 vyrukuje s novým ultrabookom, ktorý bude poradne tenký. Naznačuje to banner zobrazujúci otvorený ultrabook v tvare symbolu „menší ako“, ktorý dopĺňa číslica 1. Číslo jedna môže symbolizovať jeden palec alebo aj jeden centimeter hrúbky.

acer

Asus zrejme postavil konkurenciu pre HP Spectre, MacBook Air alebo tiež nedávny Xiaomi Mi Notebook Air. Predstavené budú aj ďalšie zariadenia, o nich informácie ale nemáme. Určite medzi nimi nebude chýbať smartfón.

Huawei

Čínsky gigant Huawei na minuloročnom podujatí IFA 2015 predstavil smartfóny Mate S a model G8. Čínske sociálne siete prezradili existenciu smartfónu Mate G9, ktorý pravdepodobne uvidíme na podujatí IFA 2016. Rovnako tak môžeme očakávať predstavenie 5,9-palcového phabletu.

recenzia-huawei-mate-s-7

K TÉME: Huawei Mate S – vlajková loď, hodná svojho titulu

Oba tieto smartfóny budú disponovať duálnym prevedením ich fotoaparátov. Pri špekuláciách sa môžeme pozrieť smerom k nositeľnej elektronike alebo virtuálnej realite. Tieto dohady sa však zatiaľ nepotvrdili.

ZTE Nubia

Čínsky výrobca ZTE pod svojou značkou Nubia uvedie nový vlajkový model smartfónu. Na základe ich posledných modelov a uniknutých správ sa môžeme domnievať, že nová Nubia príde s displejom bez bočných rámikov. Propagačný obrázok v podstate nenaznačuje nič, okrem sloganu  „snívania bez hraníc“.

IFA 2016

Pokojne by mohlo ísť o model Nubia Z11, ktorý si nedávno odbil premiéru na domácej pôde v Číne. Konferencia IFA 2016 by mohla priniesť jej medzinárodnú verziu.

Fitbit

Na svoje si prídu tiež nadšenci športových nositeľných smart zariadení. Na zázemí IFA 2016 uvidíme nové fitness náramky Fitbit Flex 2 a Fitbit Charge 2. Posledný menovaný prinesie štíhlejšiu konštrukciu a veľký displej, na ktorom uvidíme všetky potrebné atribúty pohybových aktivít.

FitbitOkrem týchto očakávaných noviniek sa na podujatí IFA 2016 objaví mnoho ďalších, viac či menej zaujímavých premiér. My sa budeme snažiť informovať nielen o tých najhlavnejších, ale aj o tých, ktoré budú pochádzať z dielní menej známych výrobcov, no trhu a hlavne používateľom budú mať čo ponúknuť.