Úvod Novinky Legendárna Nokia sa vracia do hry. Nové smartfóny a tablety prídu už...

Legendárna Nokia sa vracia do hry. Nové smartfóny a tablety prídu už čoskoro

0
Mobil, ktorý mal snáď každý. Nokia 3310

Legendárnu fínsku spoločnosť Nokia musí poznať každý. Niekdajší kráľ mobilných telefónov nedržal krok s dobou inteligentných mobilných telefónov, čo sa mu nevyplatilo.

Spoločnosť Nokia sa ale chystá vrátiť späť do už beztak presýteného sveta inteligentných mobilných telefónov s operačným systémom Android. V strednej a nízkej triede dominujú čínski výrobcovia a čo sa týka high-end portfólia, najlepšie karty vyťahujú renomované spoločnosti ako Samsung, LG alebo HTC.

Spoločnosť Nokia uzavrela partnerstvo s výrobcom FIH Mobile. Ide o dcérsku firmu známeho Foxconn Technology. Toto partnerstvo poskytne dostatočné finančné, technologické, ale aj personálne zázemie na to, aby sme už koncom tohto roka, resp. v začiatkoch roka 2017 držali v ruke smartfón s logom Nokia.

nokia

Aj keby chcela prísť Nokia na trh skôr, nemohla. Akvizícia časti spoločnosti Nokia s gigantom Microsoft nedovoľovala v rámci licenčnej zmluvy uviesť na komerčný trh produkt pod značkou Nokia do konca tretieho štvrťroka 2016. Pri pohľade do kalendára zistíme, že ultimátum končí.

Nokia nepredstaví na konci roka 2016 len jedno zariadenie. Hovorí sa o troch až štyroch prístrojoch, pričom nebude chýbať ani tablet. Nokia nepôjde cestou dostupných zariadení. Snapdragon 820, 5,5 a 5,2-palcové OLED displeje s QHD rozlíšením, 22,6 Mpx fotoaparát alebo najnovší Android 7.0 Nougat. Tieto, zatiaľ neoficiálne parametre ,,svietia“ pri očakávaných Nokiách. Kombinácia moderného hardvéru a softvéru s puncom tradičnej značky a originálnym dizajnom môžu byť receptom na úspech. Už v minulosti sa však ukázalo, že napriek optimistickým vyhliadkam zostal trh voči niektorým zariadeniam chladný.

Čerstvým príkladom je napríklad LG G5. Ponúka skvelý fotoaparát, inovatívnu modulárnu konštrukciu, high-end hardvér aj softvér a dokonca je citeľne lacnejší, ako konkurencia od Samsungu alebo HTC. Napriek tomu sa predáva veľmi zle. Nokii ale šancu dávame.