Určite sa vám už stalo, že ste omylom vymazali peknú fotografiu alebo potrebujete získať späť napr. pracovný .pdf dokument, ktorý ste odstránili a považovali za vybavený.

Tieto dáta nie sú navždy stratené a dajú sa relatívne ľahko obnoviť. Ak niečo odstránite na počítači, dané položky nájdete v koši, odkiaľ sa dajú obnoviť. Pokiaľ ich odstránite aj odtiaľ, stále tu je veľká šanca na obnovenie prostredníctvom množstva softvérových nástrojov pre pevné disky.

Podobným spôsobom sa dajú obnoviť stratené a vymazané dáta v smartfóne. V obchode Google Play existuje pre tieto potreby niekoľko aplikácií, pričom nižšie nájdete tie najlepšie a najjednoduchšie.

Dumpster

dumpster

Dumpster plní podobnú úlohu ako vyššie spomínaný kôš na počítačoch. Užívateľsky prívetivé rozhranie vám umožní obnoviť odstránené fotografie a videá, zvukové súbory, ale aj dokumenty. Aplikácia nepotrebuje root, no pokiaľ ho na svojom smartfóne máte, použiť môžete komplexnejšiu funkcionalitu pre obnovu dát.

Výhodou je, že aplikácia nepotrebuje pripojenie na internet a dokáže obnoviť tiež odinštalované aplikácie. Predtým, ako konkrétne fotografie obnovíte, si môžete pozrieť ich náhľad a presvedčiť sa tak, či sú to tie, ktoré chcete obnoviť. Nastaviť si môžete tiež automatické čistenie v rámci úplného odstránenia vymazaných položiek.

Treba však podotknúť, že súbory je možné obnoviť iba vtedy, ak bola aplikácia Dumpster nainštalovaná pred ich vymazaním.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.baloota.dumpster“]

ES Správca súborov

ES_File_Explorer

Rovnakú funkcionalitu ponúka veľmi populárny ES správca súborov. Ide o jeden z najlepších nástrojov pre manažovanie súborov, aký môžeme v obchode Google Play nájsť. V ponuke aplikácie nájdete funkciu koša, ktorú aktivujte. Ten bude pracovať podobne, ako appka Dumpster alebo kôš na vašom počítači.

es

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estrongs.android.pop“]

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.estrongs.android.pop.pro“]

Pamäťová SD karta

Prípadné sformátovanie pamäťovej microSD karty alebo jej poškodenie je pre obnovu dát už ťažší oriešok, no stále vykonateľný. V tomto prípade budete musieť použiť váš počítač s operačným systémom Windows alebo Mac. Do neho si nainštalujte nástroj Dr.Fone, ktorý nájdete na oficiálnej stránke v –tomto odkaze-. Na stránke zvoľte položku „Android Data Recovery“ a do počítača sa vám stiahne inštalačný súbor.

Potom pripojte váš smartfón k počítaču prostredníctvom USB kábla. Softvér vás následne vyzve, aby ste v nastaveniach povolili ladenie cez USB. Následne môžete v programe Dr.Fone vidieť rôzne možnosti obnovenia dát a ich typ. Vyberte si, ktoré dáta chcete obnoviť. Pokiaľ má váš PC alebo notebook slot na pamäťové karty, môžete vložiť microSD kartu s adaptérom do neho a postupovať tak.

Program bude chvíľu pracovať, pričom vám po čase zobrazí všetky obnoviteľné fotografie, videá a ďalšie typy súborov. Potom už len stačí kliknúť na „obnoviť“ a hotovo.

Napriek slušnej funkcionalite ale treba mať na pamäti, že na trhu existuje nespočetné množstvo smartfónov s rôznymi verziami operačného systému Android. Niektoré zariadenia si jednoducho s nástrojom Dr.Fone nemusia rozumieť. Každopádne dúfame, že sa vám vaše cenné dáta podarí obnoviť.