Experti z OpenSignal, ktorí skúmajú pokrytie a rýchlosť mobilného pripojenia v takmer všetkých krajinách sveta prišli s najnovšou analýzou. Ich dáta vychádzajú z údajov predloženými užívateľmi.

Čerstvá správa predkladá výsledky zo skúmania pokrytia a rýchlosti 3G a 4G pripojenia dohromady. Dáta poskytlo 822 556 užívateľov z celého sveta, ktorí používajú mobilný softvér od OpenSignal.

Čo sa týka vôbec najrýchlejšieho pripojenia, asi nikoho neprekvapí, že sa na prvej priečke usídlila Južná Kórea s rýchlosťou 41 Mbps. Jej najbližším súperom je následne Singapur s rýchlosťou 31 Mbps, ktorý nasleduje susedné Maďarsko s 26 Mbps. Pripomíname, že údaje pochádzajú z nameraných hodnôt bežných užívateľov a nejde o teoretické maximá operátorov a poskytovateľov pripojení v zainteresovaných krajinách.

Pre porovnanie, Američania sa musia popasovať s rýchlosťou 12,3 Mbps, Angličania13,7 Mbps a obyvatelia Číny s 18 Mpbs. Výsledky sa podstatne líšia medzi Európou, Škandináviou a napríklad ázijskými krajinami. Medzitým, napríklad Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Grécko a Portugalsko sa pýšia s celkovou rýchlosťou 13 Mbps. Horšie sú na tom rozvojové krajiny s rýchlosťami okolo 5,3 Mbps. Pod toto číslo sa podpísala nedostatočne rozvinutá dátová infraštruktúra.

rychlost

Okrem iného údaje tiež ukazujú, že množstvo používateľov inteligentných mobilných telefónov sa stále spolieha na WiFi pripojenie. Dôvodom sú nedostatočné pokrytia, nižšie rýchlosti mobilných pripojení a hlavne cenotvorba operátorov pri dátových balíčkoch. V 46 krajinách sveta strávia používatelia na WiFi 50 % z celkového času používania smartfónu.

Slovensko a Česká republika

Slovensko je na tom s rýchlosťou lepšie, ako susedné Čechy. Ide však o rozdiel jednej štatistickej priečky. Slovensko reprezentuje rýchlosť 16,69 Mbps a Českú republiku 16,21 Mbps. Čo sa týka WiFi pripojenia, Česi na tejto konektivite strávia 55,69 % z celkového času používania smartfónu. Slováci pritom iba 48,99 % času.

Celková rýchlosť mobilného internetového pripojenia
Celková rýchlosť mobilného internetového pripojenia
Pokrytie 3G a 4G LTE konektivitou
Pokrytie 3G a 4G LTE konektivitou
Čas strávený na WiFi pripojení
Čas strávený na WiFi pripojení

Čo sa týka našich operátorov, Telekom deklaruje 4G LTE pokrytie na úrovni 81,6 %, pričom rozsah tohto pokrytia prekonal aj 3G pokrytie. Aj to je viac ako 80-percentné. Telekom zároveň získal štvrtýkrát po sebe za dva roky ocenenie Best in Test za najlepšiu mobilnú sieť, pričom je jediným slovenským operátorom s týmto ocenením.

Orange v tlačovej správe z júla tohto roku informuje, že ich 4G LTE sieť môže využívať 71,7 % obyvateľstva Slovenska. Do konca roka má v pláne pokryť 80 % populácie. Najmladší slovenský operátor O2 si razí vlastnú cestu prostredníctvom budovania najmodernejšej chrbticovej optickej siete. Okrem toho intenzívne pracuje na pokrývaní vlastnou 4G LTE sieťou, ktorá má do konca roka pokryť 60 % slovenskej populácie.

Detailný rebríček rýchlosti, dostupnosti a času strávenom na WiFi v rôznych krajinách sveta nájdete na adrese: http://opensignal.com/reports