Úvod Výrobcovia MediaTek Helio X30 oficiálne: Silná konkurencia pre Snapdragon od Qualcommu

MediaTek Helio X30 oficiálne: Silná konkurencia pre Snapdragon od Qualcommu

0

Spoločnosť MediaTek dnes oficiálne uviedla na svetlo sveta ich nový a rozhodne výkonný čipset Helio X30. O jeho vlastnostiach sa povrávalo už niekoľko týždňov.

Úplne prvé dohady o tomto čipsete hovorili, že bude vyrobený 16 nm technológiou. Postupom času sa zverejnené neoficiálne špecifikácie viac prikláňali k extrémnejšej hodnote 10 nm, ktorá sa teraz potvrdila. 10 nm technológiou bude vyrobený aj očakávaný Qualcomm Snapdragon 830.

Helio X30 bude disponovať dvoma jadrami Cortex-A73 s maximálnym taktom až 2,8 GHz, štyrmi jadrami Cortex-A53 s teoretickým taktom na úrovni 2,2 GHz a štyrmi úspornými jadrami Cortex-A35 s taktom 2,0 GHz.

helio_x30

Tento čipset dokáže spracovať obraz zachytený až 40 Mpx fotoaparátom, pri 16 Mpx snímači dokáže sformovať video záznam pri 60 fps, alebo pri 8 Mpx rozlíšení video so 120 fps. Čo sa týka operačnej pamäte RAM, Helio X30 si poradí s 8 GB kapacitou štandardu LPDDR4 s pracovnou frekvenciou 1600 MHz. Grafická jednotka ešte nie je istá, no malo by ísť o výkonnú PowerVR 7XT. Helio X30 tak bude zrejme pripravený aj pre platformu Daydream, teda virtuálnu realitu od Google. Čipset od Qualcommu tak dostal až neočakávane výkonnú konkurenciu.

Už teraz sme zvedaví na prvé výkonnostné testy alebo skôr zariadenie, ktoré ho dostane do výbavy. Komerčné nasadenie je naplánované na začiatok roka 2017.