Úvod Výrobcovia Google Google dostal v Rusku pokutu $6,75 miliónov za predinštalovanie vlastných aplikácií

Google dostal v Rusku pokutu $6,75 miliónov za predinštalovanie vlastných aplikácií

6
Google Rusko

Americký gigant z Kalifornie určite neleží v žalúdku len Európskej únii. Po novom sa ozvala aj Ruská Federálna anti-monopolová služba (FAS), ktorej sa nepáčil počet predinštalovaných Google aplikácií na zariadeniach s Androidom.

FAS sa rozhodla neotáľať a rovno zakročila tým, že pokutovala Google sumou 6,75 milióna dolárov. Možno sa to nezdá ako veľa peňazí pre technologického giganta, je to ale varovný signál, že vládam sa nepáči ako vedie biznis. Operačný systém Android je podľa spoločnosti Statista v Rusku so svojimi 74% dominantným operačným systémom a to sa nepáči lokálnym rivalom.

Všetko to začalo tým, že konkurenčný ruský vyhľadávač, Yandex, sa posťažoval FAS. Sťažnosť sa týkala toho, že Google požaduje od výrobcov, aby inštalovali do zariadení vlastné vyhľadávanie, Mapy a ostatné Google Play služby. To podľa Yandex ponúka americkej spoločnosti nespravodlivú výhodu nad ostatnými alternatívnymi službami.

FAS súhlasila s Yandexom a ešte minulý rok v októbri dala Googlu 1 mesiac na to, aby odstránili ich predinštalované aplikácie z Android zariadení. Nestalo sa tak. Z Googlu na situáciu reagovali slovami, že Android OS ponúkajú zadarmo a jeho zisk z mobilov je generovaný výhradne vlastnými službami, ktoré ponúkajú.

FAS má na muške aj ďalšieho amerického giganta, rovnaká pokuta môže hroziť aj konkurenčnému Applu. FAS začala vyšetrovať Apple a ich údajné udržiavanie cien za iPhone 6s a 6s Plus.

Samotnému Googlu v budúcnosti môže hroziť ďalšia finančná pokuta, keďže Európskej únii sa tiež nepáči ich vlastný monopol.

Myslíte si, že Google bol pokutovaný spravodlivo?