PDF formát sa skvele hodí pre posielanie rôznych, často firemných alebo úradných dokumentov so zachovaním ich formátovania. Vývojár Omar Rizwan ale prišiel na spôsob, ako hrať v PDF dokumente jednoduché hry.

PDF dokument môže okrem klasických a zaužívaných prvkov obsahovať aj rôzne komponenty technológie Flash, 3D objekty a prvky programovacieho jazyka JavaScript. Väčšina aplikácií a programov pre prehliadanie PDF dokumentov nepodporuje zobrazovanie týchto prvkov.

Desktopový prehliadať Chrome však dokáže pracovať s rozhraním pre programovanie aplikácií v jazyku Acrobat JavaScript čo znamená, že si v tomto prehliadači môžeme otvoriť PDF dokument a hrať v ňom hru.

Omar Rizwan v PDF dokumente naprogramoval klasickú arkádovú hru Breakout. Stačí, ak kliknete na –tento odkaz-, v novom okne sa vám otvorí PDF dokument a zábava môže začať.

Pontón na odrážanie ovládate kurzorom, ktorým musíte pohybovať v bledomodrej časti pod herným prostredím. Pontón, lopty a tehly sú vlastne nascriptované textové polia. Pri tejto hre samozrejme určite nestrávite hodiny, ako zaujímavosť však poslúži dobre.

pdf

Vývojár zverejnil zdrojový kód v repozitári na serveri GitHub. Uvidíme, či sa komunita odhodlá prispôsobiť PDF dokumentu aj iné klasické hry. Zabíjanie pracovnej nudy v kancelárii tak môže dostať nový rozmer. Len pozor, aby ste PDF dokument s hrou neposlali omylom nadriadenému namiesto niektorého iného interného PDF dokumentu. Možno by sa nahneval, že ste dosiahli vyššie skóre ako on.