V dnešnej dobe sme svedkami produkcie smartfónov, ktoré majú vo svojich útrobách až 6 GB kapacitu operačnej pamäte RAM. Výrobcovia túto kapacitu často spájajú s multitaskingom.

V kombinácii s dobre optimalizovaným užívateľským prostredím a novým Androidom sa dokážeme medzi mnohými aplikáciami bežiacimi na pozadí prepínať skutočne rýchlo.

Ak ste si mysleli, že v minulosti to nebolo možné, mýlili by ste sa. Pekným príkladom je smartfón z dielne legendárneho fínskeho výrobcu Nokia. Model N900 bol predstavený v roku 2009 a bežal na operačnom systéme Maemo 5, čo je systém vyvinutý priamo Nokiou, ktorý bol v podstate založený na Linuxe.

Nokiu N900 poháňal 600 MHz čipset TI OMAP 3430, mala 256 MB operačnú pamäť RAM 3,5 palcový displej s rozlíšením 480 x 800 pixelov. Na videu nižšie môžete vidieť, ako používateľ na Nokii N900 spustí až 30 aplikácií a pohodlne a rýchlo sa medzi nimi prepína. S každou aplikáciou sa dá po prepnutí okamžite pracovať. Animácie síce nie sú zrovna najhladšie tak, ako sme zvyknutí pri súčasných smartfónoch, každopádne ide o nekompromisný multitasking, ktorý nezvládne väčšina dnešných smartfónov.

Ak napríklad na Samsungu S7 spustíte 15 – 20 aplikácií, skúste sa vrátiť k prvej. Je dosť možné, že už nebude bežať a zapne sa odznovu. Škoda, že vývoj tohto operačného systému nenapredoval. Možno by Nokia nebola tam kde je dnes.