Faerské ostrovy sú skupina malých ostrovov na severe Atlantického oceánu medzi Škótskom a Islandom a sú autonómnym regiónom patriacim pod Dánske kráľovstvo.

Aj po tejto krajine-nekrajine sa čoskoro budete môcť virtuálne poprechádzať z pohodlia vášho domova, poprípade prostredníctvom smartfónu. Faerské ostrovy však nemapuje spoločnosť Google, ako by ste si mohli myslieť.

Predstavitelia ostrovov sa rozhodli vziať túto iniciatívu do vlastných rúk, a to vskutku originálne. Faerské ostrovy majú približne 48 700 obyvateľov, no na ich pastvinách pobehuje viac ako 80 tisíc oviec. Tie sa pohybujú v doslova panenskej prírode po nádherných scenériách, ktoré by mal svet vidieť.

Faerske ostrovy
Faerske ostrovy

Ovciam preto na chrbáty pripevnili 360 stupňové kamery, ktoré budú snímať celé okolie vždy tam, kde sa budú pastieri s ovcami pohybovať. Databáza snímok bude následne odoslaná spoločnosti Google, ktorá ich, ak bude chcieť, môže zapracovať do služby Street View. Určite tak učiní, všetko však závisí od ich kvality a množstva.

V rámci tejto foto-ovčej akcie vzniklo sprievodné video, ktoré si môžete pozrieť nižšie. Zároveň si môžete pozrieť zatiaľ zhotovené snímky na oficiálnej adrese visitfaroeislands.com/sheepview360.

Ak uvažujete nad originálnou dovolenkou alebo dobrodružným cestovaním, snímky vás určite navnadia.