Časy, keď ste za telefón museli vysoliť veľa peňazí, inak ste nedostali kvalitu sú už dávno preč. Príkladom tohto správania je aj nový UMi Super, ktorý sa poučil z chýb modelu UMi Touch a na trh tak prináša všetko, čo od telefónu čakáte.

Vo vnútri smartfónu nájdete jeden z najvyladenejších procesorov od MediaTeku, 4 GB operačnej pamäte RAM, 32 GB úložisko od Samsungu, grafický čip ARM Mali-860, Full HD displej a samozrejme snímač odtlačkov prstov. Slušná výbava, že? Aby sme vedeli, v akej cenovej kategórii sa pohybujeme, tak si pripomenieme aj cenu tohto smartfónu. Ten sa pri jeho uvedení na trh začína predávať približne za 199 EUR.

>>> Zobraziť aktuálnu cenu UMi Super <<<

Novinka od UMi je v mnohých smeroch skvelá, v niekoľkých maličkostiach však zaostáva. Nižšie sa dočítate, čo tým myslím.

TIP: UMi Super teraz lacnejšie, než kedykoľvek predtým!

umi-super-5

Dizajn a spracovanie

Hneď pri rozbaľovaní ma prekvapila kovová krabica, v ktorej telefón prišiel. Bol to len náznak toho, čo sa schováva vo vnútri. Na prvý dotyk relatívne ťažké zariadenie (185 gramov) pripomína kus kovu, ktorý je schopný prežiť apokalypsu. A to je dobre. UMi Super totiž nechce byť telefón, ktorý by sa pýšil tým, aký tenký alebo úzky je. Nie, práve naopak. Chce ukázať, že je vyrobený z poctivého kovu a že budete vedieť, že ho máte pri sebe.

Prednú stranu pokrýva displej, ktorý zaberá drvivú väčšinu plochy. Môžu za to aj extrémne tenučké rámiky, ktoré z displeja robia úplne iný zážitok. Na vrchnej časti prednej strany nájdeme reproduktor pre hovory, prednú kameru a senzory. V spodnej časti zas kapacitné tlačidlá a notifikačnú Halo diódu. Na spodnej hrane hľadajte USB C konektor a jeden reproduktor. Síce to vyzerá tak, že UMi Super má dvojicu reproduktorov, v skutočnosti hrá len jedna strana.

umi-super-7

Na pravej strane nájdete dvojicu tlačidiel, jedno z nich vypína a zapína telefón, druhé je ovládač hlasitosti. Na ľavej strane nájdete nastaviteľné tlačidlo, ktorému môžete prideliť funkciu, ktorá najviac vyhovuje vám, ako aj slot pre SIM a microSD karty.

Zadnú stranu zdobí fotoaparát, pod ktorým sa nachádza dvojtónový blesk. Pod ním zas nájdete čítačku odtlačkov prstov a logo UMi. Na spodnej časti sa nachádza označenie „Super“, ako aj informácia, že UMi Super bol navrhnutý v Číne.

Celý telefón v ruke pôsobí veľmi kvalitne. Prirovnal by som to možno k HTC a jeho kovovým smartfónom. Mierne opracované hrany smartfónu len pridávajú k tomuto pocitu.

umi-super-2

Displej

UMi Super ponúka 5,5-palcový displej s Full HD (1 920 x 1 080) rozlíšením. Pri takto veľkom paneli tak získavame hustotu pixelov 401 PPI, čo je viac než dosť. Nechýba ani softvér od MediaTeku pre nastavenie farieb displeju (prirodzené, sýte alebo vlastné farby).

Displej na UMi Super pochádza z fabriky spoločnosti Sharp a v porovnaní s predchádzajúcim modelom, UMi Touch, ide o mierne zlepšenie. Panel ponúka najlepšie podanie farieb pri 50 % jase, čo je zároveň výborná hodnota pre príjemnú výdrž batérie.

Displej je na pekne čitateľný či už za úplnej tmy vďaka veľmi nízkemu jasu alebo naopak, na priamom slnku. Veľmi milo som bol prekvapený z pozorovacích uhlov, ktoré sú na naozaj výbornej úrovni. Je teda jedno či budete mať telefón mierne naklonený, o podanie farieb neprídete.

umi-super-3

Výkon

Dobre, UMi Super vyzerá naozaj Super. Ako sa však používa? Vzhľadom na to, že UMi Super používa osemjadrový procesor Helio P10 s jadrami o takte 2 GHz som neočakával žiadne zamrznutia ani zaváhania. Veľmi rád môžem potvrdiť, že moje očakávania sa naplnili a s UMi Super som naozaj nemal žiadne problémy. Je to rýchly smartfón, ktorý dokonca preskočil moje očakávania z 200 eurového smartfónu.

Ani zvyšok telefónu nie je najpomalší. Vnútorná pamäť, ktorá často určuje rýchlosť systému pochádza z rúk Samsungu. Pri našich testoch sme namerali rýchlosť zápisu 145 MB/s a rýchlosť čítania na 216 MB/s. Celkom slušné! Pridajte k tomu 4 GB operačnej pamäte RAM a v rukách máte skutočnú vlajkovú loď.

Softvér

UMi stavil na osvedčenú kvalitu takmer čistého Androidu. Čo znamená to slovíčko takmer? UMi Super naozaj ponúka čistý Android, do ktorého výrobca nahral niekoľko svojich funkcií. V menu teda nájdete niekoľko nových položiek. Nejde však o nič, čo by vám kazilo zážitok z telefónu. Práve naopak, len vám ho spríjemnia.

umi-super-screen-1-1200-w
umi-super-screen-2-1200-w
umi-super-screen-3-1200-w
umi-super-screen-4-1200-w
umi-super-screen-5-1200-w
umi-super-screen-6-1200-w
umi-super-screen-7-1200-w
umi-super-screen-8-1200-w
umi-super-screen-9-1200-w
umi-super-screen-10-1200-w
umi-super-screen-11-1200-w
umi-super-screen-12-1200-w
umi-super-screen-13-1200-w
umi-super-screen-14-1200-w
umi-super-screen-15-1200-w
umi-super-screen-16-1200-w

Medzi tie najhlavnejšie zmeny patrí napríklad možnosť vymazania všetkých aplikácií bežiacich na pozadí jedným tlačidlom. Stačí len stlačiť hlavné tlačidlo (stredné). To na čistom Android 6.0 možné nie je. Ak by vám to nestačilo, v nastaveniach si môžete zvoliť, ktoré aplikácie majú a ktoré nemajú byť zatvorené.

umi-super-4

Ďalšia skvelá funkcia UMi Super je nastavenie navigačných tlačidiel. Je len na vás či preferujete tlačidlá priamo na displeji alebo máte radšej ich kapacitnú verziu (pod displejom). UMi Super podporuje obe verzie.

Čínsky výrobca sa o svoju vlajkovú loď stará svedomite. Hneď po prvom zapnutí ma privítala dvojica aktualizácií, ktorá priniesla nové funkcie, ako aj opravu chybičiek.

umi-super-8

Fotoaparát

Senzor na UMi Super nepochádza z rúk Sony, ale z rúk Panasonicu. Zaujímavé rozhodnutie sa však čínskemu výrobcovi celkom osvedčilo, keďže fotoaparát, ako aj jeho aplikácia pôsobia výborne.

Z čoho som mierne sklamaný je spomínané tlačidlo na ľavej strane zariadenia, ktoré si môžete naprogramovať na vlastnú funkciu. Ja som si ho nastavil na spustenie fotoaparátu. Táto funkcia však pri vypnutom displeji nefunguje. Najskôr musíte telefón odblokovať a až potom sa dostanete do aplikácie fotoaparátu. Rovnako nefunguje ako tlačidlo spúšte.

Tam, kde má senzor od Panasonic navrch, čo sa rýchlosti týka, stráca pri celkovom podaní farieb a pri ostrosti. Tam sa bohužiaľ s IMX senzormi od Sony nemôže porovnávať. Tak či tak nejde o úplnú katastrofu. S fotografiami koniec koncov môžete byť spokojní. Veď posúďte sami.

umi-super-fotka-120-1200-w
umi-super-fotka-13-1200-w
umi-super-fotka-12-1200-w
umi-super-fotka-11-1200-w
umi-super-fotka-10-1200-w
umi-super-fotka-9-1200-w
umi-super-fotka-8-1200-w
umi-super-fotka-7-1200-w
umi-super-fotka-6-1200-w
umi-super-fotka-5-1200-w
umi-super-fotka-4-1200-w
umi-super-fotka-3-1200-w
umi-super-fotka-2-1200-w
umi-super-fotka-1-1200-w

Batéria

Vo vnútri UMi Super nájdete 4 000 mAh batériu, ktorá v testoch Geekbench pokorila hneď niekoľko veľkých značiek. Spolu s veľkou kapacitou batérie UMi Super prináša aj technológiu rýchleho nabíjania PE+ Quick Charge. Tá má na 75 % nabiť za rekordných 30 minút. V našom prípade to tak nebolo. Na 75 % sa nám batéria nabila až za 1 hodinu a 15 minút.

  • 50 % – 50 minút
  • 75 % – 1 hodina a 15 minút
  • 100 % – 1 hodina a 50 minút

Záver

UMi Super je skvelý 4G smartfón podporujúci všetky pásma slovenských operátorov. V žiadnom prípade by som nenechal malé drobnosti pokaziť dojem z inak krásne spracovaného zariadenia. Telefón sa síce nehodí tým, ktorí hľadajú smartfón, ktorý by im nahradil hlavný fotoaparát, no inak je na veľmi vysokej úrovni. Za spomínaných 200 eur pôjde o jednu z najlepších kúp za veľmi dlhý čas.

>>> UMi Super najlacnejšie nájdete tu <<<

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
7
Foto/video
6
Výdrž batérie
9
Softvér
8
Konštrukcia
8
Výkon
8