Úvod Výrobcovia Analytici: Súperenie Apple a Samsungu skončilo, čakajú ich iné hrozby

Analytici: Súperenie Apple a Samsungu skončilo, čakajú ich iné hrozby

4

Súboj dvoch technologických gigantov je niečo ako technologický ekvivalent bitky medzi Backstreet Boys a NSync. Veľmi veľký súboj, ktorý však pre oboch nemusíte dopadnúť dobre. Koniec koncov, kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva. Presne toho sa začínajú obávať obaja výrobcovia. Na situáciu upozornila výskumná firma Kantar Worldpanel.

Prvé tri mesiace tohto roka (končiac májom) boli pre Samsung veľmi priaznivé. Kórejský výrobca bol zodpovedný za 36% všetkých predajov smartfónov v Spojených štátoch, zatiaľ čo Apple len za 29%. Ak však zúžime súboj na bitku dvoch vlajkových lodí, Galaxy S7 a S7 edge proti iPhone 6s a 6s Plus, rozdiel je ešte tesnejší (16% proti 14,6%).

Čo je však zaujímavé je to, že ľudia, ktorí si v Štátoch kúpili jednu z týchto vlajkových lodí boli z veľkej časti verní značke, od ktorej mali aj predchádzajúci telefón. Napríklad, len 5% majiteľov Galaxy S7 a S7 edge prešlo z iPhone, naopak, len 14% ľudí menilo Samsung za iPhone. Až 88% majiteľov iPhonov a 86% majiteľov Samsung zariadení povedalo, že výrobcu neplánuje meniť.

Obaja výrobcovia ovládajú veľkú časť západných trhov, smerom na východ to je však úplne iný príbeh. Samsung, spoločnosť, ktorá ešte pred dvoma rokmi vlastnila 34% čínskeho trhu spadla na úkor čínskych výrobcov na 9%. Môžu za to firmy ako Xiaomi či Huawei.

Huawei na 1. mieste do 2021?

Kantar tvrdí, že súboj Samsung a Apple skončil pretože sa musia sústrediť na iné spoločnosti, ktoré chcú využiť ich zaujatosť jedného druhým. Samotný Huawei tvrdí, že predbehne oboch výrobcov do roku 2021. Chce to dosiahnuť tým, že zainvestuje do amerického a indického trhu. Kantar odporúča, aby Samsung a Apple od seba odlepili oči a začali sa sústrediť na hrozby od Huawei a Google. Druhý spomenutý má tento rok predstaviť svoj vlastný smartfón.