Skener očnej dúhovky, tzv. Iris skener, bude novým bezpečnostným prvkom v phablete Samsung Galaxy Note7, ktorý bude predstavený už onedlho, 2. augusta 2016.

Použitie skenera očnej dúhovky už naznačovali výrezy predného panelu v hornej časti, ktorého snímky sa objavili len nedávno. Čínska sociálna sieť Weibo verejnosti najnovšie ponúkla aj snímky užívateľského prostredia, prostredníctvom ktorého si skener nastavíte.

V podstate pôjde o nastavenie zámku obrazovky, pričom bude systém vyžadovať, aby ste svoje oči umiestnili do dvoch definovaných kruhov, ktoré sa vám zobrazia na displeji. Tvár bude musieť byť vzdialená od obrazovky 25 až 35 centimetrov.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude trvať, kým skener vaše oči zachytí a odomkne smartfón. Predpokladáme, že to bude dostatočne rýchlo, no odtlačok prsta v domovskom tlačidle pod displejom bude zrejme rýchlejší. Skener očnej dúhovky pozostáva z trojice šošoviek a IR svetla, ktoré zacieli na vaše oči. Šošovky, z ktorých bude jedna širokouhlá pre zaznamenanie obrysov tváre a ďalšie dve sa zamerajú na vaše oči a zoom, detailne zosnímajú vašu dúhovku po tom, čo ju osvetli infračervené svetlo. Toto svetlo bude samozrejme veľmi slabé a prispôsobené pre danú funkcionalitu, čiže vaše oči neutrpia žiadnu ujmu a ani to nepostrehnete. Teda dúfame. Celý proces by mal prebehnúť v sekundovom intervale.

galaxy note 7

Skener očnej dúhovky sa dostal do smartfónov až teraz napriek tomu, že táto technológia je relatívne stará. Podstatný problém tkvie v cene. Vytvoriť tak malý skener očí a umiestniť ho do smartfónu nie je zrovna lacné. Samsung Galaxy Note7 sa ale cenovo radí na najvyššie priečky a Samsung pri tomto zariadení už tradične prezentuje svoje maximálne technologické schopnosti, na úkor vyššej ceny.

Patent, na základe ktorého Samsung zapracoval skener

Nižšie si dokonca môžete pozrieť náčrt z patentovej prihlášky Samsungu, ktorý opisuje hardvér skenera.

Galaxy Note 7

Bude zaujímavé vidieť, ako si Iris skener poradí napríklad s dioptrickými okuliarmi. Svoju daň si zrejme odnesie aj príslušenstvo. Rôzni výrobcovia krytov a puzdier budú musieť svoje produkty navrhnúť tak, aby nebránili funkčnosti skenera dúhovky.