Xiaomi Mi Band 2

Píše sa rok 2014 a Xiaomi predstavuje prvú generáciu fitness náramku za ľudovú cenu, ktorý nazval Mi Band. Na prvý pohľad nevýrazný kus hliníka uložený do gumeného náramku by asi nevyhral dizajnovú súťaž, no svojou výbavou a cenou prilákal pozornosť miliónov ľudí.

Minulý rok prišla druhá generácia, ktorá už priniesla merač rýchlosti tepu, vďaka čomu sa okamžite stala obrovským hitom. Výsledok? Obe generácie sa beznádejne vypredali.

Partner recenzie

everbuying-logo

Treťou generáciou je tohtoročný model, Mi Band 2, ktorý okrem meraču tepu prináša aj OLED displej.

xiaomi-mi-band-2-1

Dizajn: Funkčný minimalizmus

Posledné dve generácie Mi Bandu boli prinajlepšom jednoduché, no v tom dobrom zmysle. Jednoduchý dizajn Xiaomi zaistil obrovské predaje. Koniec koncov, kto by nebol fanúšikom malého oválu z hliníka s tromi LEDkami a gumeným remienkom? Nič viac nebolo treba. Stačilo prepojenie s telefónom a všetko sa zobrazilo v prehľadnej aplikácii.

TIP: Xiaomi Mi Band 2 najlacnejšie kúpite v tomto obchode. Kupón: EBMIBR2D

Nový Mi Band 2, to je zmiešanina toho, na čo sme zvyknutí a niečoho nového. Opäť ide o nenápadný ovál, ktorého predná strana je takmer úplne čierna. Viditeľné je len jedno tlačidlo, ktorým sa prepínate medzi jednotlivými obrazovkami. Na zadnej strane zas nájdete spomínaný merač rýchlosti tepu a na spodnej strane dvojpinový konektor pre nabíjanie. Predná strana je prekrytá tvrdeným sklom, vďaka ktorému sa vám nepoškriabe displej. Mi Band 2 perfektne zapadá do remienku, ktorý je naozaj fantastický.

xiaomi-mi-band-2-2 xiaomi-mi-band-2-4 xiaomi-mi-band-2-10

Prečo fantastický? Opäť musím vyzdvihnúť jednoducho. Hypoalergénna guma s otvorom, do ktorého Mi Band 2 pasuje ako r*ť na šerbeľ. Čo viac si priať. Okrem toho, na rozdiel od Samsungu v Xiaomi vymysleli remienok, ktorý sa vám nerozopne. Tak skvelý pocit z ťuknutia malého čudlíka do dierky som nemal. Ale vážne, bude sa vám to páčiť.

Celé zariadenie je hrubé len 10,5 mm, vďaka čomu vám na ruke nebude prekážať, ani príliš vytŕčať.

xiaomi-mi-band-2-5

Fitness: Sledovanie a upozorňovanie

Hlavnou úlohou, resp. hlavnými silnými stránkami Mi Bandu je počítanie krokov, meranie rýchlosti tepu a analyzovanie spánku. Čo sa krokov týka, presnosť sme porovnali s ďalšími náramkami, ako napríklad Gear Fit 2 od Samsungu či Huawei Watch a presnosť sa nikdy nelíšila o viac alebo menej než 10 %. Na to, čo napočíta Mi Band 2 sa teda môžete spoľahnúť.

TIP: Skontrolujte aktuálnu cenu Xiaomi Mi Band 2

Na čo sa taktiež môžete spoľahnúť je softvérová podpora zo strany Xiaomi. Za dvojtýždňový test, na Mi Band 2 prišla už druhá aktualizácia. Celý proces aktualizovania je veľmi jednoduchý. Hneď po otvorení aplikácie Mi Fit sa cez Bluetooth spustí aktualizačný balíček. Celý proces trvá približne minútu.

xiaomi-mi-band-2-7

Z čoho som mal (už teraz neopodstatnené) obavy bola výdrž batérie. Predsa len, ide o prvý Mi Band, ktorý má displej, hoc len jednofarebný. Po testoch som však zistil, že som sa nemal čoho obávať. V mojom prípade batéria klesá veľmi pomaly a to až tak, že po troch dňoch od nabitia na displeji stále svieti 94 %. Je však pravda, že čím je nabitie nižšie, tým rýchlejšie ubúdajú percentá. Nemal som možnosť Mi Band 2 testovať tak dlho, aby som túto teóriu vedel zopakovať, no takýto pocit som jednoznačne mal. Xiaomi tvrdí, že vám Mi Band 2 nabitý vydrží približne 20 dní čo sa zhoduje aj s mojimi vlastnými testami.

Výdrž batérie sa však bude líšiť od používateľa k používateľovi. Aplikácia Mi Fit je totiž vybavená aj funkciami, ktoré rapídne znižujú výdrž. Ako príklad môžem uviesť kontinuálne meranie tepu počas behu a následnú synchronizáciu s GPS. Ďalším príkladom môže byť upozorňovanie na notifikácie z aplikácií tretích strán. Stačilo, že som si zapol upozornenia zo všetkých aplikácií (maximálne 5) a batéria sa míňala oveľa rýchlejšie.

xiaomi-fit-1-1200-w.health
xiaomi-fit-2-1200-w.health
xiaomi-fit-3-1200-w.health
xiaomi-fit-4-1200-w.health
xiaomi-fit-5-1200-w.health
xiaomi-fit-6-1200-w.health
xiaomi-fit-7-1200-w.health
xiaomi-fit-8-1200-w.health
xiaomi-fit-9-1200-w.health
xiaomi-fit-10-1200-w.health

Nabíjanie Mi Band 2 prebieha rovnako, ako v prípade predchádzajúcich generácií. V balení si nájdete malý káblik, ktorý má na jednej strane klasický USB konektor, na druhej strane nájdete špeciálny konektor pre Mi Band. Stačí ho doň vsunúť a počkať. Na displeji sa vám zobrazí, na koľko percent je náramok nabitý.

xiaomi-mi-band-2-3

Displej: Všetko dôležité hneď po ruke

Od prvých generácií Mi Bandu ma asi najviac odrádzal chýbajúci displej. Keď mám niečo na zápästí tak chcem, aby to robilo tú najzákladnejšiu vec – ukazovalo to čas. Mi Band 2 to robí veľmi dobre, dokonca lepšie, než väčšina inteligentných hodiniek na trhu. Stačí, že mierne zdvihnete ruku, algoritmus automaticky rozpozná, že chcete vedieť koľko je hodín a okamžite zapne displej.

xiaomi-mi-band-2-9

Záver: Mám si ho kúpiť?

Ak aktuálne vlastníte prvú generáciu Mi Bandu, určite. Ak ste ešte nemali fitness náramok a chcete jeden skúsiť, tak opäť určite. V porovnaní s ďalšími náramkami, ako napríklad Gear Fit 2 či Fitbit ušetríte a k dispozícii budete mať veľmi podobnú, aj keď okresanú funkcionalitu.

Jediné mínus, ktoré mi celkom vadilo bol fakt, že tep Mi Band 2 nemeria pravidelne, ale len vtedy, keď mu poviete, aby tak spravil. To by sa teoreticky dalo vyriešiť softvérovou aktualizáciou, no je len vo hviezdach či sa tak Xiaomi rozhodne.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
8
Softvér
7
Výkon
8
Výdrž batérie
10