Tento rok by sa dal, čo sa audia týka, opísať ako rok bezdrôtových slúchadiel. Či už ide o rôzne startupy, ktoré sa snažia preraziť svojimi riešeniami slúchadiel, ktorým chýbajú drôtiky alebo ide o riešenia od osvedčených firiem, profitujeme hlavne my, spotrebitelia.

Svoju pozornosť sme upriamili na novinku od Samsungu, ktorú spoločnosť prezentuje ako perfektný doplnok k ich novým zariadeniam. Slúchadlá sa volajú Samsung IconX a hodiť by sa podľa všetkého mali hlavne pre športové aktivity. Podarí sa im obhájiť ich relatívne vysokú cenovku? Poďme sa na to pozrieť.

samsung-icon-x-3

Samsung IconX: Balenie

Slúchadlá prichádzajú v skromnej krabičke, ktorá obsahuje len základné vybavenie. Verte či nie, to je veľmi dobrá známka toho, že čo sa ukrýva vo vnútri nebude nanič. Je totiž známe, že drahé slúchadlá neprichádzajú až s takým počtom rôzneho príslušenstva, ako lacnejšie kúsky.

samsung-icon-x-4

V prípade IconX vás v krabičke čaká manuál, puzdro pre slúchadlá, ktoré zároveň slúži ako základňa pre nabíjanie a samotné slúchadlá. Samsung pribalil aj adaptér z veľkého USB na malé USB a samozrejme aj káblik, ktorým slúchadlá nabijete. Nechýbajú ani náhradné štuplíky a gumené násady pre lepšie držanie slúchadiel v uchu.

samsung-icon-x-6

Samsung IconX: Dizajn

Slúchadlá IconX sa vyrábajú v troch prevedeniach, čiernom, modrom a bielom. My sme mali česť vyskúšať si čierne, resp. šedé prevedenie, ktoré pôsobí neutrálne a veľmi elegantne. Asi tak, ako pri všetkom, moje vnímanie elegancie nemusí byť po chuti všetkým.

samsung-icon-x-5
Čínska napodobenina, resp. konkurencia vľavo a Samsung IconX vpravo

Okrem šedého tela na nich nájdeme aj zlatú farbu. Ide o malinký lem lemujúci dotykovú plochu určenú pre ovládanie. Na slúchadlách ďalej nájdeme malé mikrofóny, 5 pinov pre nabíjanie a snímač rýchlosti tepu.

iconx

Samsung Icon X: Kvalita zvuku

Asi najdôležitejšia vlastnosť každých slúchadiel je kvalita reprodukcie hudby. Pri otváraní krabičky som bol celkom skeptický. Hovoril som si, že takého malého balenia nemôže vyjsť dostatočne kvalitný zvuk na to, aby som bol nadšený. Ako veľmi som sa mýlil.

IconX hrajú naozaj fantasticky. Páčiť sa budú hlavne tým, ktorí majú radi basy, keďže dunia naozaj super. Určite by som po nich nesiahol vtedy, ak by som hľadal vyvážené riešenie. Problém nemajú ani pri dostatočnej definícii výšok, stredné frekvencie až také jasné nie sú, no nie je to nič, na čo by som sa až príliš sťažoval.

samsung-icon-x-12

Kvalita teda vynikajúca, čo ale ich určenie? IconX sú, ako som spomínal, určené pre nosenie počas športových aktivít. Či si už idete zabehať alebo zamakať do posilky, mali by vám priniesť dosť pohodlia na to, aby vás neotravovali a aby ste si ich nemuseli každých 10 sekúnd naprávať.

Aj preto ich Samsung vybavil malými gumenými a hlavne vymeniteľnými (!) „uškami“. Tieto výbežky sa pohodlne zaprú o vaše uši, čím slúchadlá zaistia v kanáliku. Jednoduché riešenie, ktoré v praxi fungovalo bez väčších problémov. Či už behanie, nakláňanie sa alebo skláňanie. Slúchadlá v žiadnej situácii nevypadli, dokonca sa ani nepohli. Pri akejkoľvek športovej aktivite som s nimi nemal problém.

samsung-icon-x-8

Samsung IconX: Prepojenie s telefónom

iconx-gearSamsung si stojí za svojím a pre spárovanie jeho Bluetooth slúchadiel budete potrebovať aplikáciu Samsung Gear s dodatočným pluginom pre IconX. Samotná inštalácia je veľmi jednoduchá a netrvala viac ako minútu či dve. Nespravte však takú chybu ako ja a slúchadlá si pri inštalácii nasaďte do uší, inak budete zbytočne dumať nad tým, prečo sa k nim nemôžete pripojiť. Funkcia párovania sa totiž spustí len vtedy, keď ich máte v ušiach.

V nastaveniach si už jednoducho vyberiete či majú prehrávať hudbu z ich internej pamäte (približne 4GB) alebo z telefónu cez Bluetooth. Zaujímavé je, že aj keď má každé slúchadlo pamäť 4 GB (resp. 3.5 GB), využiť stále môžete len 4 GB a nie 8 GB. Je to z toho dôvodu, že v každom zo slúchadiel musíte mať nahraný identický obsah. Ak to nespravíte, hudba sa vám bude prehrávať len z jedného slúchadla.

Výbornou funkciou je aj monitorovanie krokov a rýchlosti tepu, napríklad pri behaní, bez nutnosti mať pri sebe telefón. Samozrejmosťou sú vybrané notifikácie (môžete si zvoliť priamo v aplikácii), ktoré sa prehrajú cez vami vybrané slúchadlo.

Vzhľadom na to, že IconX celkom kvalitne izolujú okolité zvuky, Samsung pripravil aj funkciu, ktorá za pomoci vstavaných mikrofónov prepustí zvuky z okolia. Táto funkcia je priam nevyhnutná, ak chcete mať prehľad o vašom okolí. Či už pri prechádzke alebo na bicykli.

samsung-icon-x-9

Samsung IconX: Výdrž batérie

Dostávame sa k hlavnému kameňu úrazu IconX. Výdrž batérie je…podpriemerná. Od slúchadiel v tejto cenovej kategórii by som čakal výdrž *aspoň* 6 hodín. Najmenej. Malé štuplíky však z mojich meraní zvládnu približne 1,5 hodiny. Pri prehrávaní z internej pamäte možno o niečo viac, no stále je to viac-menej bieda.

samsung-icon-x-10

Nabíjanie prebieha pomocou spomínaného puzdra, ktoré je samo o sebe malou batériou schopnou slúchadlá nabiť ešte 2x aj vtedy, keď nie je pripojené k elektrine. Nabíjanie trvá približne 20 minút a potom ste pripravení na ďalší tréning.

Pomocou puzdra zároveň prenášate aj súbory, resp. hudbu priamo do slúchadiel.

samsung-icon-x-11

Samsung IconX: Slovo na záver

Tak, ako som bol zo slúchadiel nadšený som aj rýchlo vytriezvel. Na prvý pokus Samsungu priniesť kvalitné bezdrôtové slúchadlá to ale vôbec nie je zlé. Zvuk je kvalitný, nastavenie a funkcie sú výborné, no chýba tomu využitie v „reálnom svete.“ Mať k dispozícii len 90 minút hudby je veľmi málo, aj keď, pre beh či cvičenie to stačí.

Krásne prevedenie z IconX však stále robí výbornú voľbu pre akéhokoľvek fanúšika moderných technológií a športu. Pre nás ostatných sú zatiaľ pridrahé.

Osvetlenie zabezpečil

philipshue

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Kvalita zvuku
8
Komfort
10
Výdrž batérie
6