Úvod Zaujímavosti Ako prilákať ľudí do kostola? Cirkev spúšťa Wi-Fi zadarmo, volá sa Godspot

Ako prilákať ľudí do kostola? Cirkev spúšťa Wi-Fi zadarmo, volá sa Godspot

6

Vo východnom Nemecku je najnižšia miera veriacich na celom svete. Presne tak, väčšina obyvateľov sa prikláňa k ateizmu, veriacich má byť len 8 %. To spôsobilo, že cirkev vo veľkom predáva svoje kostoly.

Riešenie? Jednoduché. Internet zadarmo! Niečo také si povedali predstavitelia cirkvi, keď prišli s nápadom Wi-Fi hotspotov v každom jednom kostole. Teda pardon, nie hotspotov ale Godspotov, ako ich Nemci nazvali.

Veľký projekt má byť súčasťou prípravy na 500. výročie reforiem Martina Luthera. Godspoty už inštalujú do 220 kostolov v Berlíne a jeho okolí. Do budúceho mája má byť Godspotmi vybavených až 3 000 kostolov. Ak sa to cirkvi podarí a nebeský godspot skutočne nainštaluje do 3 000 kostolov, stane sa jedným, ak nie najväčším prevádzkovateľom otvorených Wi-Fi hotspotov.

Prísne tresty za sťahovanie ilegálneho obsahu

Ako je to možné? Za zatvorenými Wi-Fi hotspotmi môže zákon s názvom Störerhaftung. Kvôli nemu si už medzi poštou desiatky ľudí našli pokutu vo výške až 2 000 EUR. Prečo? Sťahovanie ilegálnych filmov, hudby či iného obsahu je v Nemecku veľmi prísne sledované. Ak si povedzme stiahnete film cez ThePirateBay, vydavatelia obsahu si najmú právnikov, za ktorých služby musíte zacvakať. Ak by Wi-Fi neboli zamknuté a dostupné až po registrácii, za všetok ilegálny obsah stiahnutý cez daný hotspot by musel platiť jej majiteľ, teda napríklad nejaký majiteľ baru, práve variaci latté, ktoré ste si objednali.

Tento bizarný zákon majú Nemci zrušiť už túto jeseň, čo cirkvi dáva istotu, že nebudú musieť platiť za prípadné filmy, ktoré by ich veriaci či samotní predstavitelia stiahli.