Úvod Smartphony Predstavenie Nový BlackBerry smartfón oficiálne predstavený: Stredná trieda a poriadna bezpečnosť

Nový BlackBerry smartfón oficiálne predstavený: Stredná trieda a poriadna bezpečnosť

1

Kanadská spoločnosť BlackBerry vstupuje do sveta OS Android v poradí už s druhým smartfónom. High-end model Priv najnovšie doplnil smartfón s označením DTEK50.

Pomenovanie novinky nie je zrovna najpríťažlivejšie a v podstate ani nejde tak o úplne nový smartfón. BlackBerry DTEK50 je len prezlečený Alcatel Idol 4, ktorý bol predstavený začiatkom tohto roka.

Napriek tomu ide plnohodnotné BlackBerry, o čom svedčí softvér. OS Android (6.0 Marshmallow) dopĺňa známy BlackBerry Hub a bezpečnostný DTEK softvér. Ten na pozadí sleduje celkový stav bezpečnosti a upozorní vás, ak nejaká aplikácia pristupuje k vašim kontaktom alebo umiestneniu. To isté platí o prístupe k mikrofónu, SMS správam alebo dokonca fotoaparátu.

Softvérovú výbavu ďalej dopĺňa prispôsobiteľná BlackBerry klávesnica, integrované vyhľadávanie obsahu v zariadení, systém gest pre intuitívne ovládanie alebo pop-up widgety.

blackberry

Podľa vyhlásení by malo ísť o vôbec najbezpečnejší Android smartfón na svete. To je trochu rana pod pás oveľa drahšiemu a výkonnejšiemu modelu Priv, keďže je tým pádom zrejme menej bezpečný, ako nový model.

Čo sa týka parametrov zariadenia Alcatel Idol 4 BB DTEK50, pripraviť sa môžeme na 5,2-palcový FHD 1080p displej, čipset Snapdragon 617, 3 GB kapacitu operačnej pamäte RAM alebo 16 GB rozšíriteľné úložisko. Na zadnej strane nájdeme 13 Mpx fotoaparát s PDAF zaostrovaním, vpredu 8 Mpx selfie snímač. Batéria má kapacitu 2610 mAh.

Novinka sa už dá predobjednať na oficiálnych stránkach výrobcu v krajinách: USA, Kanada, Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko a Holandsko. Cena? Na BlackBerry viac ako slušná. Američanov bude model DTEK50 stáť 299 dolárov, Nemcov 339 eur a Britov 275 libier.