Úvod Zariadenia Lacné smartfóny sú vďaka prémiovým materiálom čoraz populárnejšie

Lacné smartfóny sú vďaka prémiovým materiálom čoraz populárnejšie

1
Samsung Galaxy A3 a Galaxy A5

Zaplatiť viac ako 600 eur za inteligentný mobilný telefón pomaličky vychádza z módy, pretože pulty obchodov začínajú zaplavovať dostupnejšie modely, ktoré im aj napriek slabšej hardvérovej výbave dokážu úspešne konkurovať.

Časy, kedy mali kvalitne prevedené telo a konštrukciu iba high-end kúsky sú už dávno za nami. Dnes nie je totiž absolútne žiadny problém zaobstarať si smartfón s prémiovými materiálmi iba za dve alebo tri stovky eur. Pokiaľ vám neprekážajú čínske značky, tak môžete nejakú tu stovku ešte dokonca ušetriť. Tento fakt sa navyše odráža aj na štatistikách ponuky renomovaných výrobcov, ktorým nezostáva nič iné, ako sa prispôsobovať neustále sa meniacim požiadavkám trhu.

Aj spoločnosť Samsung zaznamenala dobre badateľný nárast popularity dostupnejších kúskov, ktoré začala poslednú dobu vybavovať nie plastovými, ale kovovými alebo sklenými konštrukčnými časťami. Práve vďaka nim dokázala prilákať väčšiu pozornosť potenciálnych zákazníkov, čo sa zároveň odrazilo na zvýšení ich podielu medzi všetkými cenovými kategóriami v portfóliu juhokórejského giganta. Ako ideálny príklad tu môžeme uviesť tohtoročný Galaxy A3 či Galaxy A5 s materiálmi, ktorými disponuje i vlajková loď Galaxy S7.

V roku 2014 tvorilo portfólio Samsungu iba približne 10% smartfónov s cenovkou pod 200 dolárov, no v máji tohto roka podiel narástol až na viac ako 40%, pričom podobná situácia nastala aj pri 300 dolárovej kategórii. Analytici navyše očakávajú, že pomer medzi množstvom lacných, no prémiovo vyzerajúcich kúskov a drahších vlajkových lodí prejde ďalšími výraznými zmenami, takže by mala drvivá väčšina mobilných zariadení na spotrebiteľskom trhu už onedlho patriť medzi tie najdostupnejšie možnosti.