Úvod Výrobcovia Dell Žiadny ďalší Venue tablet. Dell ukončuje výrobu ich Android tabletov

Žiadny ďalší Venue tablet. Dell ukončuje výrobu ich Android tabletov

3

Moderný trh s mobilnými technológiami zahŕňa okrem smartfónov aj inteligentné hodinky a tablety. A práve tabletom sa posledné roky nedarí udržať si postavenie na trhu. Americká firma Dell to vycítila a rozhodla sa opustiť trh s Android tabletmi.

Odkedy prišli na trh tablety, ich predaje začali rýchlo stúpať, avšak posledné roky začal tento rastúci trend upadať, za čo môže aj nárast obľúbenosti tabletofónov medzi zákazníkmi. Dokonca aj otec tabletov a líder tohto trhu Apple pocítil tento rok najslabší kvartál od roku 2012.

Zdá sa, že aj tradičný rad Venue tabletov od Dellu sa začal potýkať s problémami. Dnes Dell oznámil ukončenie výroby Venue tabletov. Toto rozhodnutie sa týka len tabletov s Androidom, Windows tablety sa budú naďalej vyrábať.

dell-venue

Spoločnosť v pubikácii tvrdí: „Trh s tabletmi je nasýtený a zažíva klesajúci dopyt zo strany spotrebiteľov, tak sme sa rozhodli prestať vyrábať náš Venue rad založený na operačnom systéme Android. Pre zákazníkov, ktorí už vlastnia Android Venue produkt, Dell bude naďalej podporovať aktívnu záruku a servisné zmluvy, až kým nevypršia, ale nebudeme už poskytovať budúce aktualizácie OS.“

Závažnejším problémom je hlavne koniec aktualizácií, čo znamená, že môžete povedať zbohom nielen najnovšiemu Androidu Nougat, ale hlavne bezpečnostným aktualizáciam, ktoré sú dôležité pre životnosť produktu.

Myslíme si ale, že Dell spravil dobré rozhodnutie tým, že končí s výrobou Android tabletov. Podľa Gartneru len 17% zákazníkov má v pláne zakúpiť si tablet v priebehu 12 mesiacov. Jedná sa o jedno z najmenších čísiel v poslednej dekáde. Podľa IDC sa predaj tabletov bez klávesnice za posledný štvrťrok znížil o 21,1 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím minulý rok.

Ďalším dôvodom za týmto poklesom je nástup 2 v 1 zariadení s 10 – 13 palcovými displejmi, ktoré ponúkajú notebookové využitie, ale aj tabletové, ak je potrebné. Príkladom môžu byť nový Apple iPad Pro alebo Google Pixel C.

Dnes trh stráca veľkého konkurenta. Vlastníte nejaký Dell Venue tablet s Androidom? Ste sklamaní z tohto rozhodnutia?