Úvod Zariadenia Nová generácia Corning Gorilla Glass 5 oficiálne: Koniec rozbitým displejom?

Nová generácia Corning Gorilla Glass 5 oficiálne: Koniec rozbitým displejom?

1

Odolné sklo Gorilla Glass z dielne spoločnosti Corning chráni displeje našich smartfónov, ale aj iných zariadení už nejaký ten rok. Výrobca aktuálne predstavil novú generáciu.

Tá je už v poradí piata. Toto sklo môžme nájsť až na 4,5 miliarde rôznych zariadení, prevažne smartfónov. Číslo samozrejme zahŕňa všetky zariadenia, kde bolo sklo použité od predstavenia prvej generácie pred pár rokmi.

Gorilla Glass 5 bude opäť odolnejšie a opäť kvalitnejšie. Koniec rozbitných displejov sa ale zrejme nekoná, určite ich však bude podstatne menej. Podľa prieskumu spoločnosti Corning, až 85 percentám používateľov ich smartfón spadne na zem, a to v priemere jedenkrát za rok.

55 percentám používateľov spadne smartfón na zem minimálne trikrát za rok, pričom 60 percent z nich uviedlo, že zariadenie spadne z výšky oblasti medzi ramenami a pásom. Spoločnosť Corning tvrdí, že nová generácia Gorilla Glass 5 bola navrhnutá presne pre tieto situácie.

gorilla glass

V laboratórnych testoch „gorilie“ sklo prežilo bez poškodenia 80 percent pádov na tvrdú podložku z výšky 1,6 metra. Nová generácia je približne 1,8 krát odolnejšia, ako tá predošlá. Oproti Gorilla Glass tretej generácie ide dokonca o dvojnásobne vyššiu šancu, že sa predný panel vášho smartfónu pri páde nepoškodí.

Nové odolné sklo sa ešte len chystá vstúpiť na trh a prvé smartfóny s týmto sklom prídu na trh niekedy na konci roka 2016. Samsung Galaxy Note7 tak bude vybavený súčasnou, 4. generáciou, napriek predošlým úvahám o vylepšení aj v tomto segmente.