© miui.com

Spoločnosť Xiaomi vnímame hlavne ako producenta smartfónov, ktoré charakterizuje nielen príťažlivý pomer ceny voči kvalite, ale aj používateľské prostredie MIUI, ktoré používa viac ako 200 miliónov ľudí po celom svete.

Xioami však nie je len o smartfónoch. v domovskej Číne operuje aj na poli inteligentnej spotrebnej elektroniky. Spomenúť môžeme Xiaomi smart televízory, inteligentný varič ryže, domáce osvetlenie, ale aj Bluetooth reproduktory či slúchadlá. Xiaomi sa najnovšie pustilo do segmentu mestskej osobnej dopravy.

Preraziť chce na prvý pohľad s veľmi podareným mestským bicyklom na elektrinu, ktorého cena je viac ako zaujímavá. Elektrická „dvojkolka“ nesie označenie Mi Qicycle. Jej elektrický motor (250W, 36V) slúži ako priama podpora bežného šliapania, ktoré pôjde s týmto motorom veľmi zľahka.

bicykel
© miui.com

Na jedno nabitie dokážete prejsť až 45 kilometrov, a o tento dojazd sa postará 20 kusov 2900 mAh lithium-ion batérií z dielne spoločnosti Panasonic. Rovnaký typ batérií, ktoré sú aj od rovnakej spoločnosti, využívajú aj inovatívne elektromobily automobilky Tesla Motors.

bicykel
© miui.com

Xiaomi Mi Qicycle váži 14,5 kilogramu, pričom ho môžete jednoducho zložiť na polovicu a prepraviť hromadnou dopravou, hodiť do kufra auta alebo preniesť v rukách. Aby toho nebolo málo, motor má tri prevody pre prispôsobené dávkovanie výkonu a nebolo by to Xiaomi, keby nejakému svojmu zariadeniu nepridalo tiež Bluetooth a aplikáciu. Prostredníctvom aplikácie uvidíte stav bicykla, GPS trasu, štatistiky a podobne. Na riadidlách nájdete malý displej, ktorý vám predostrie informácie o čase, batérii alebo aktuálnej rýchlosti.

bicykel
© miui.com

Pokiaľ by ste k daným vlastnostiam priradili štvorcifernú cenu, omyl. Xioami Mi Qicycle stojí 460 dolárov, čiže približne toľko, čo vlajková loď, smartfón Mi5. Je veľmi nepravdepodobné, že sa Xioami Mi Qicycle dostane do predaja mimo Čínu. Každopádne môže ísť o dostupnejší začiatok nového trendu v doprave po väčších mestách.

TIP: SÚŤAŽ: Vyhrajte keramickú verziu Xiaomi Mi5 so 128 GB pamäťou, 4 GB RAM a gigantickým výkonom!