Inteligentné mobilné telefóny vo svojej podstate potrebujú na plnohodnotné fungovanie mobilné pripojenie na internet. Popredná analytická a konzultačná spoločnosť PwC zverejnila svoju predpoveď pre rok 2020, ktorá sa týka práve využívania mobilnej dátovej konektivity.

Podľa PwC, do roku 2020 stúpne svetová populácia na 7,4 miliardy ľudí. Do tohto roku bude používať mobilné internetové služby 3,84 miliardy z nich, teda 52 % z celkovej populácie. Pristupovať k nim budú prostredníctvom smartfónov a tabletov.

Spoločnosť PwC tiež odhaduje, že do roku 2020 minú používatelia až 82 % mobilných dát na sledovanie videa. Analytici ďalej prízvukujú, že v roku 2020 bude 92 % používateľov mobilných internetových služieb pochádzať z oblastí mimo USA. Pre zaujímavosť, najväčší mobilný trh je čínsky a do popredia sa výrazne dostáva aj India.

© muvi.com
© muvi.com

Okrúhly rok 2020 sa stal obľúbeným rokom predpovedí aj pre ostatné popredné analytické a technologické spoločnosti. Spoločnosť Cisco sa napríklad začiatkom tohto roka vyjadrila, že do roku 2020 bude na svete viac ľudí s mobilným telefónom, ako s elektrikou. Pred viac ako rokom analytici spoločnosti Ericsson povedali, že v roku 2020 bude 70 % svetovej populácie vlastniť mobilný telefón.

Zaujímavá je tiež dva roky stará predpoveď asociácie GSMA, ktorá zastupuje viac ako 800 mobilných operátorov po celom svete a tiež 250 pridružených technologických spoločností. Pred dvoma rokmi predstavitelia asociácie tvrdili, že do roku 2020 bude k mobilnému internetu pripojená viac ako polovica obyvateľov planéty.

© amppob.com
© amppob.com

Napriek odborným referenciám je dnes v tomto segmente ťažko niečo konkrétnejšie predpovedať. Dnes si v podstate nie sme istí, čo sa udeje vo svete mobilných technológií o pár hodín a nie ešte o pár rokov. Pripomeňme si predpoveď analytikov z firmy Mason. Tí v roku 2012 hovorili o silnom náraste operačného systému Windows Mobile, no opak je pravdou. Analytici predpovedali, že V roku 2017 bude zákazníkom doručených 136 miliónov zariadení s týmto operačným systémom. V roku 2011 si pritom zariadenia s OS Window Phone našli 11 miliónov majiteľov.

Súčasnosť? V prvom štvrťroku 2016 bolo predaných len 2,4 milióna Windows Phone zariadení, čo je oproti konkurencii žalostne nízke číslo.