Úvod Konkurencia Apple TOP 7 funkcií, ktoré si Apple v iOS 10 požičal od Androidu

TOP 7 funkcií, ktoré si Apple v iOS 10 požičal od Androidu

11

Apple počas včerajšej konferencie WWDC predstavil novú verziu ich mobilného operačného systému – iOS 10. Nazval ju ako „matka všetkých verzií“ a tak sme sa rozhodli pozrieť sa bližšie na to, čo ponúka. Okrem toho samozrejme predstavili aj ďalšie novinky, ako napríklad macOS Sierra či WatchOS 3, no to pre nás nie je zaujímavé. Ako vyzerajú nové funkcie iOS v porovnaní s Androidom? Poďme na to.

iOS-10-lock-screen

Nové rozhranie pri uzamykacej obrazovke

iOS 10 prináša úplne nový dizajn uzamykacej obrazovky, tzv. lockscreenu. Okrem podporu 3D touch pribudlo aj tzv. kartové UI veľmi podobné tomu, ktoré ponúka Android. Swipnutím doprava zobrazíte widgety, opäť niečo, čo Android ponúka už dlhé roky.

Vymazať všetky notifikácie

Apple do iOS 10 pridáva možnosť vyčistiť všetky notifikácie jedným tlačidlom. Google túto možnosť v najnovšej verzii odstránil, no objaviť by sa mala už čoskoro, v Android N.

Zobudiť zodvihnutím (Rise to Wake)

Nová funkcia funguje veľmi jednoducho. Zodvihnutím telefónu, povedzme zo stola, automaticky prebudíte displej a tak nemusíte stláčať žiadne tlačidlá. Vo svete Androidu sa táto funkcia volá Ambient Display. Pridaná bola za čias uvedenia Lollipopu.

Siri ovláda aj aplikácie tretích strán

Siri po novom dokáže ovládať nielen systém, ale aj aplikácie tretích strán. Môžete jej teda nadiktovať, aby poslala aplikáciu cez WhatsApp, objednala odvoz cez Uber alebo poslala peniaze. Ak to budú podporovať aplikácie, Siri to splní. Google podporu aplikácií tretích strán uviedol ešte v apríli minulého roka.

iOS-10-Quick-Type

Vylepšená inteligentná klávesnica QuickType

Apple počas uvedenia iOS 10 ukázal aj novú verziu ich QuickType, ktorá teraz dokáže rozoznať o čom si píšete a podľa toho reagovať. Ak sa vám napríklad niekto opýta na to, kde sa nachádzate, nad klávesnicou sa objaví tlačidlo umožňujúce vám zaslať vašu presnú polohu. Je nutné dodať, že Apple to v tomto smere zatiaľ vyladil krajšie. Google však už čoskoro uvoľní klávesnicu Allo, ktorá prinesie niečo podobné, ak nie ešte prepracovanejšie. Na to si ale budeme musieť počkať.

iOS-10-Photos

Rozpoznanie tváre v aplikácii fotky

V iOS 10 odteraz môžete vyhľadávať vo fotkách aj pomocou zadania mena danej osoby. Aplikácia rozpozná kto je na fotke a podľa toho zoradí výsledky. Opäť rovnakú funkcionalitu ponúkajú aj Google Fotky, ktoré okrem toho ešte ponúkajú neobmedzené úložisko pre všetko, čo cvaknete.

iOS-10-Maps

Otvorenejšie Apple mapy

Apple sa nevzdáva a na svoje mapy nezanevrie. Po veľkom fiasku, ktoré tu bolo pred niekoľkými rokmi, keď im ich mapy naozaj nevyšli tentokrát prichádzajú s oveľa kvalitnejšou aktualizáciou. Pribudli do nich funkcie ako možnosť hľadať reštaurácie podľa toho, aké jedlá v nich varia, informácie o premávke, možnosť dynamického presmerovania, ak by pred vami bola zápcha, atď. Ak vám toto znie povedome, Google to už istý čas ponúka vďaka spojeniu s Waze.

Najväčšou novinkou v Apple mapách je ich otvorenosť vývojárom. Vývojári tretích strán dokážu prispôsobiť svoje aplikácie tak, aby dokázali komunikovať s mapami. Vytvoria tak akési rozšírenia pre vyhľadávanie v reštauráciách, rezervácie cez OpenTable, Uber, platby cez Apple Pay, atď. V podstate všetko, čo už dávno ponúkajú mapy od Google.

Samozrejme, každá platforma má svoje silnejšie a slabšie stránky. Zároveň sú obe spoločnosti, ako Apple tak aj Google vinné z kopírovania toho, čo robí ten druhý (povolenia v Marshmallow). Na tom v dnešnej dobe nič nie je. Android je koniec koncov, jeden z najotvorenejších operačných systémov vôbec.

iOS 10 bude dostupný na jeseň tohto roka s otvorenou betou už o mesiac.