Meizu je jeden z najpopulárnejších čínskych výrobcov, ktorého zariadenia sa prepracovali aj na Slovensko. Nie je síce tak populárny, ako napríklad Xiaomi, no v jeho zariadeniach si tak či tak našlo útočisko niekoľko stoviek Slovákov. Prečo? Ponúka totiž perfektnú kvalitu za veľmi, veľmi rozumnú cenu.

Ešte pred tým, ako sa pustíme do recenzie pripomeniem, že pôjde o rýchly test, ktorý je možný vďaka našim kamarátom z Everbuying.net. Ak sa vám telefón zapáčil, neváhajte si ho objednať, Everbuying je skutočne overený obchod, ktorý sme sami vyskúšali.

Zobraziť aktuálnu cenu Meizu M3 note

Špecifikácie Meizu M3 Note

  • Displej: 5,5-palcový full HD s 2.5 krycím sklom
  • Fotoaparát: 13 Mpx zadný s PDAF, dual LED bleskom, 5 Mpx predný
  • Procesor: 64-bit MediaTek Helio P10 s ôsmimi jadrami
  • Pamäť: 2 GB RAM a 16 GB ROM
  • Batéria: 4 100 mAh
  • OS: Android 5.1 Lollipop s nadstavbou FlymeOS
  • Ostatné: Kovová konštrukcia, 4G LTE, dual SIM (hybridný slot), snímač odtlačkov prstov
  • Cena: Od 224,12 EUR

meizu-m3-note-6

Dizajn

Meizu M3 Note je na svoju cenovú kategóriu jeden z najlepšie navrhnutých a konštrukčne spracovaných smartfónov, aké som doteraz držal v ruke. Inými slovami, pôsobí oveľa drahšie, než v realite je. Predná strana sa pýši krásnym 5,5-palcovým displejom, tenkými rámikmi a hardvérovým tlačidlom na spodku. Celá unibody konštrukcia je po bokoch ohnutá, vďaka čomu nenarazíte na ostrú hranu, ani keby ste sa veľmi snažili. Aj to pomáha k lepšiemu a pohodlnejšiemu úchopu.

Zadná strana je celkom skromná. Nachádza sa na nej len fotoaparát a dual LED blesk. Nižšie už nájdete len logo Meizu. Tlačidlá pre vypnutie a zapnutie telefónu a pre menenie hlasitosti nájdete na pravej strane. Na ľavej zas nájdete SIM slot. Na spodnej časti M3 Note nájdete micro USB slot pre nabíjanie a dátový prenos, ako aj reproduktor. Na vrchnej strane sa nachádza 3,5mm audio jack pre slúchadlá.

S celkovým dizajnom Meizu M3 Note som veľmi spokojný. Popravde, nečakal som ani nič iné. Ide o ich vzorový dizajn, ktorý použili už pri niekoľkých ďalších modeloch. Aj keď by si to možno pýtalo malé osvieženie, načo opravovať niečo, čo funguje?

meizu-m3-note-4

Displej

Meizu M3 Note ponúka 5,5-palcový full HD displej s malým zaoblením po bokoch, ktoré má na starosti 2.5D krycie sklo. Na displej som bez problémov videl aj pri naozaj náročných svetelných podmienkach, ako napríklad na priamom slnku.

Čo by som displeju možno málinko vytkol sú pozorovacie uhly. Tie mohlo Meizu vylepšiť, aj keď, opäť, v tejto cenovej kategórii je to úžasný nadštandard. Hlavne keď výbavu M3 Note porovnáme s tým, čo ponúkajú zariadenia oficiálne predávané na Slovensku. Zároveň som bol celkom prekvapený, ako na displeji M3 Note neostávali odtlačky prstov a nenašiel som na ňom ani škrabančeky. Rovnako sa mi páčil maximálny a minimálny jas, kontrast a celkovo veľmi verné podanie farieb.

meizu-m3-note-7

Fotoaparát

Meizu M3 Note ponúka 13 Mpx fotoaparát s objektívom s clonou f/2.2. Na papieri teda okamžite vidíme, že prinajlepšom ide o úplne bežný fotoaparát, ktorý by nemal ohúriť. Dobrou správou však je, že to, čo potrebujete nasnímať telefón nasníma bez väčších problémov a výsledky taktiež nie sú najhoršie. Pri fotení cez deň boli zábery plné farieb a krásne ostré. Kde sa však nedostatky fotoaparátu na Meizu M3 Note začnú prejavovať naplno sú situácie pri nedostatku svetla. Koniec koncov, objektív s clonou f/2.2 sa s objektívom na Galaxy S7 (f/1.7) nemôže ani zďaleka porovnávať.

meizu-m3-note-8

V aplikácii fotoaparátu nájdete niekoľko režimov, ako napríklad manuálny, krása, panoráma, pomalé video, macro či GIF. Nechýba ani séria filtrov, na ktorú sme zvyknutí asi zo všetkých ostatných nie len čínskych smartfónov.

P60612-164803
P60612-215413
P60612-222536
P60612-235158
P60613-000234
P60613-000254
P60613-000255

Natáčanie videa je v prípade M3 Note podpriemerné. Spoločnosť obmedzila celkové rozlíšenie na 1080p, čo je zvláštne rozhodnutie. Hlavní rivali, ako napríklad Xiaomi Redmi Note 3 či LeEco Le1s ponúkajú 4K rozlíšenie. Okrem toho, celková kvalita videa nebola na tak vysokej úrovni, akú by sme čakali.

Výkon

Špecifikácie a benchmarky sú jedna vec, no ako Meizu M3 Note funguje v bežnej prevádzke? Perfektne, znie moja odpoveď. Inžinieri čínskeho výrobcu odviedli naozaj solídnu prácu, ktorá sa odzrkadlila na rýchlom používateľskom rozhraní bez zásekov alebo spomalení. Jediná hra, ktorá sa s Meizu M3 Note nepekne pohrala bola Asphalt 8. Tam sa Meizu prehrial a hra začala mierne sekať. S prehrievaním mal M3 Note problém, no Meizu situáciu opravilo softvérovou aktualizáciou. Pri ostatných hrách ako 8-Ball Pool, Candy Crash či Crossy Roads som cítil mierne zahriatie, no nič také, čo by bolo prehnané alebo nepohodlné.

Z benchmarkov sme Meizu M3 Note prehnali cez tie najznámejšie. V AnTuTu sme dostali 38 641 bodov, v Metal 1 090 bodov a v Geekbench 805 na single-core teste a 3 085 v multi-core teste.

meizu-m3-note-11

Používateľské rozhranie

Meizu M3 Note beží na Android 5.1 Lollipop s nadstavbou Flyme OS. Ak ste zvyknutí na čistý Android, s touto nadstavbou môžete mať spočiatku menšie problémy. Je dosť špecifické hlavne pre Meizu. Stačí však pár minút/hodín a budete v ňom plávať tak rýchlo, ako by ste nič iné nepoznali. Meizu do svojich zariadení neinštaluje veľký počet bloatwarových aplikácií, takže sa môžete tešiť na svižný chod a dostatok voľnej pamäte. Čo je zaujímavé a čo opäť špecifické pre Meizu smartfóny je špeciálne gesto (ťuknutie do tlačidla „Domov“), ktoré slúži ako akcia pre krok vzad.

S60614-144002
S60614-143955
S60614-143949
S60614-143942
S60614-143929
S60614-143917

Všetky nainštalované aplikácie nájdete tak, ako pri iOS od Apple, na obrazovkách. Neexistuje tu žiaden spúšťač aplikácií, čo je síce škoda, no v prípade potreby sa dá bez problémov doinštalovať.

meizu-m3-note-9

Snímač odtlačkov prstov

Meizu M3 Note ponúka aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je integrovaný do domovského tlačidla. Práve tento spôsob zapracovania je v cenovej hladine, v ktorej sa Meizu predáva veľmi unikátny. Z môjho pohľadu dáva snímač odtlačkov prstov zabudovaný vpredu väčší zmysel ako tie zabudované pod fotoaparát na zadnej strane. Je to však subjektívny pohľad na vec, váš názor sa samozrejme môže líšiť. Čo sa rýchlosti a presnosti týka, snímač len málokedy sklamal. Odtlačok rozpoznal takmer okamžite.

meizu-m3-note-10

Batéria

Vysoký výkon väčšinou prináša jeden veľký problém. Slabú výdrž batérie. Meizu sa tento problém snaží vyriešiť obrovskou, 4 100 mAh batériou, ktorá je popravde veľmi dobrá. Čo sa mi však nepáčilo bolo nabíjanie, ktoré trvalo viac než 3 hodiny. Na dnešný štandard sa to teda ani zďaleka nechytá. Spoločnosť však nikde nespomína, že by M3 Note disponoval nejakou technológiou rýchleho nabíjania, takže im to nemôžete zazlievať.

Ak ste náročnejší na aplikácie a hry, pripravte sa na deň výdrže. Ak však telefón do ruky chytíte len sem tam, poprípade sa nehráte a len telefonujete a píšete si, dvojdňová výdrž je celkom reálna.

Záver

Meizu M3 Note je zariadenie, ktoré vás nesklame. Áno, sú tu niektoré veci, ktoré mohli byť lepšie, no celkový dizajn, fotoaparát, batéria a úžasný výkon z neho robia balíček, do ktorého sa oplatí investovať.

>>> Meizu M3 note kúpite najlacnejšie tu <<<

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
8
Displej
7
Foto/video
6
Výdrž batérie
8
Softvér
7
Konštrukcia
8
Výkon
8