Prvý smartfón s integrovanou termovíziou sme mali možnosť vyskúšať si na podujatí MWC 2016, ktoré sa konalo tento rok v španielskej Barcelone. Išlo o smartfón CAT S60, ktorý sa okrem termovízie pýši aj poriadnou odolnosťou. 

Jeho vlastnostiam odpovedal aj robustný dizajn, pričom zariadenie ocenia hlavne jedinci, ktorí sa pohybujú alebo pracujú v náročnom teréne. Termovízia už nie je len výsadou tohto smartfónu. Disponovať ňou môže väčšina súčasných smartfónov. Postará sa o to príslušenstvo s názvom Seek CompactPRO.

TIPPRVÉ DOJMY z Cat S60: Termovízia, Android 6.0 a schopnosť dýchať pod vodou

Tento gadget váži približne 15 gramov a je možné ho pripojiť k akémukoľvek zariadeniu s iOS alebo Androidom. Kompatibilná aplikácia umožňuje užívateľom vidieť teplotné spektrum snímaného obrazu v rozmedzí od -40 do 625 stupňov Celzia a v rozlíšení 320 x 240 pixelov. Snímač má 32 stupňový uhol záberu, môže pracovať ako vo dne tak v noci a dokáže snímať až do vzdialenosti približne 550 metrov. Aplikácia vám ďalej umožní ukladať tepelné snímky v rádiometrickom formáte, vďaka čomu môžete vytvoriť obraz s veľkosťou 76800 obrazových bodov pre neskoršiu analýzu so všetkými detailmi a teplotnými údajmi.

termovízia

S cenou tesne pod 500 dolárov nejde o žiadnu hračku pre voľný čas alebo zábavu. Cena je však stále nižšia ako pri profesionálnych teplo-citlivých kamerách, ktoré sa napríklad využívajú v stavebníctve alebo v priemysle. Seek CompactPRO je novou generáciou pôvodného produktu, ktorá je kompaktnejšia, má väčšie rozlíšenie, ale aj vyššiu cenu. Trhová dostupnosť gadgetu Seek CompactPRO je momentálne v príprave. Na oficiálnej stránke sa môžete zaregistrovať a následne budete informovaní prostredníctvom e-mailu o trhovej dostupnosti.