USB kľúče, či skôr flash disky sú už povinnou výbavou každého zväzku kľúčov alebo tašky od notebooku. Prenos hlavne väčších súborov, fotografií, video obsahu či iných dát prostredníctvom mobilného hardvéru je stále na nezaplatenie.

Renomovaný výrobca SanDisk si to uvedomuje a na podujatí Computex 2016 predstavil nový prenosný USB disk, ktorý zaujme aj používateľov smartfónov. Tento kompaktný duálny flash disk je vybavený hneď dvojicou USB portov. Jeden je klasický typu A pre pripojenie k počítačom, notebookom, televízorom a k inej elektronike, pričom na druhej strane nájdeme USB konektor typu C. Ten môžeme pre zmenu využiť pri čoraz väčšom množstve smartfónov a tabletov s týmto konektorom či pri zatiaľ nie príliš veľkom množstve ultrabookov. Konektor USB typ C sa medzi týmito zariadeniami rozširuje rýchlym tempom a onedlho sa stane bežným štandardom.

sandisk sandisk

Štandard USB 3.1 zabezpečí rýchly prenos dát s rýchlosťou čítania na úrovni 150 MB/s. Maximálna kapacita flash disku sa nafúkla na hodnotu 128 GB, čo bohate postačí na prenos aj objemnejších súborov. K dispozícii je 16 GB verzia, ktorá stoji vcelku akceptovateľných 19,99 dolárov, 32 GB typ kúpite za 29,99 dolárov, 64 GB verziu za 39,99 dolárov a 128 GB model stojí 69,99 dolárov. Prenosný flash disk odštartuje trhovú dostupnosť najskôr prostredníctvom veľkých predajcov, akým je napríklad amazon.com.