Kórejský gigant Samsung je v konečnej fáze vývoja komerčných zariadení so skladacím, resp. ohybným displejom. S týmito informáciami prišla renomovaná agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na zdroje blízke Samsungu.

Informácie ďalej hovoria, že Samsung pracuje spolu na dvoch rôznych zariadeniach s ohybným displejom. Jedno z dvojice zariadení by sa malo sklopiť na polovicu do kompaktných rozmerov, možno v štýle klasických vyklápacích mobilných telefónov. Len s tým rozdielom, že displej bude po celej vnútornej dĺžke.

Nová modelová rada prístrojov s flexibilnými displejmi by mala niesť označenie Galaxy X. Tieto ohybné novinky budú predstavené najneskôr začiatkom roka, a do úvahy tak pripadá podujatie MWC 2017, ktoré sa už tradične koná vo februári v Barcelone. Ide o veľkú technologickú výstavu, na ktorej by mal Samsung patričné publikum. Predošlé správy naznačovali predstavenie ešte v tomto roku, to sa však konať nebude.

Kórejský Samsung pracuje na technológii ohybných displejov doslova celé roky. Prielom nastal až pri nahradení klasického skleneného materiálu plastovým substrátom. Samsung okrem toho musel vymyslieť, aby sa displej nepoškodil v mieste ohybu pri pravidelnom namáhaní. Ak by sme vlastnili smartfón, ktorý je skladací, otvárali a zatvárali by sme ho niekoľko krát denne, a teda niekoľko tisíc krát v priebehu roka. Asi posledným najväčším úskalím pri flexibilných displejoch bol polomer ohybu. Ak si všimnete zakrivenie displeja na smartfóne Samsung Galaxy S7 Edge, jeho polomer je menší, ako polomer zakrivenia pri predošlej generácii Galaxy S6 Edge. Polomer zakrivenia pri skladacích displejoch bude ešte menší.

samsung

Samsung tieto náročné technologické prekážky podľa zdrojov už prekonal a so sériovou výrobou ohybných displejov plánuje začať do konca roka 2017.

Displeje zatiaľ ako papier neposkladáme a ani ich nezrolujeme napríklad do tuby s malým priemerom otvoru. Budúcnosť je ale už jasne predostrená a tak ako doteraz výrobcovia dvíhali rozlíšenia displejov a zlepšovali ich farebnosť či pozorovacie uhly, Samsung bude zdokonaľovať vlastnosti aj tých ohybných.